Türkiye siyasetinde yerel  seçimler   maalesef her zaman bir genel seçim havasında geçer.

Hoş rahatsız olduğumuz  durum seçim havasının coşkusu değil ; 
partiler üstü bir seçim olmaması, olamaması…
E   belediye başkanlığından Cumhurbaşkanlığına yükselen  ya da söylemlerde bulunan siyasetçilerimizin bu hissiyatta katkıları azımsanamaz tabi.

1994’te  Erdoğan’ı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı yapan seçimler; daha sonra AK Parti’nin kurulmasına, Erdoğan’ı önce Başbakanlığa sonra da Cumhurbaşkanlığı’na taşıdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan belediye seçimlerine ayrı bir önem veriyor. 
Kaldı ki Ekrem İmamoğlu da  benzer yolda aday gösterilmekte…
CHP ve İYİ Parti bir önceki yerel seçimde ittifak yapıp diğer partilerin de desteğini alarak İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Mersin başta olmak üzere birçok büyük şehirde  başarıyı yakalamıştı.
O günden bugüne siyasette çok şeyler değişti tek değişmeyen figüranlar…

Dillerine pelesenk olmuş bir ahde vefa; kimsenin pozisyon açmaya niyeti yok.
Genel seçimi Cumhur İttifakı kazandı ve Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.

Millet İttifakı’ndaki dalgalanma  ise halâ devam ediyor. 
Dikkate değer iki muhalif partiden biri olan İYİ Parti’de Meral Akşener yeniden genel başkan seçildi ama partiden önemli istifaların önüne geçemedi. 
CHP’de genel başkan Kılıçdaroğlu Kurultay’da Özgür Özel’i geçemedi.
Görevinin başındayken bir genel başkan değişikliği çok kolay bir şey değildir ama bu oldu; “Değişim...” diyenler ipi göğüsleyerek CHP’de yeni bir dönemi başlattı, yerel  seçim sonuçlarına göre değerlendirmeye açık bir dönem.
Cumhur İttifakı istikrarlı ve tabii ki bu yerel seçimde rahat ; İstanbul’da İmamoğlu’nun karşısına Kurum’u aday gösterecek kadar hem de.

Eski Millet İttifakı üyeleri  ise ne olacağı belli olmayan bir sürece girdi ve yerel  seçim sonuçlarıyla bu belirsizlikleri  de son bulacak.
Seçimlerden sonraki süreçte; 

İyi partinin  siyasi arenada yerini koruyup koruyamayacağına;
Özgür Özel’in liderliğinde CHP’nin nasıl bir performans göstereceğinine tanıklık edeceğiz.
Muhalif partiler yerel seçimlerde zafer elde ederlerse, bu durumu bir erken seçim için fırsat bilecekler mi, tam tersi iktidar partisi nasıl bir pozisyon alacak?

Yerel seçimlerdeki bu bakış açısı sanırım dünya üzerindeki demokrasilerde yalnızca bize ait siyasi bir durum, kanımca  hastalık derecesinde bir rahatsızlık…
Velev ki  iktidardaki parti ya da muhalif partilerce başarı yakalandı yahut başarısız olundu; sonrası?

Oysa ki; genel ve yerel seçim birbirinden çok farklıdır, farklı olmak zorundadır.Yerel seçimlerle  belediye başkanlarını , belediye encümenlerini,muhtarları ve azalarını, seçeceğiz  ve bunların hiçbirisinin merkezi idare üzerinde en ufak bir tasarrufları yoktur , olamaz ve olmamalıdır.

Yurttaş genel seçimlerle ülkenin merkezi yönetimdeki idarecilerini, mahalli seçimlerle de  hizmetlerini görmesi için yerel idarecilerini belirler ve büyükşehirler hariç adayın YEREL ADAY olması ; yereldeki ihtiyaç ve sıkıntıları en iyi bilen olması ; bu noksanlıklara maruz kalmış birey olması büyük önem arzeder.

Mevcut belediye başkanlarının  ve muhtarların göreve devam etmek istemeleri  halinde dikkat edilecek şey, görev süresi içerisinde yaptıkları hizmetlerdir; koltuklarındaki oturuş şekilleridir; yani karneleridir.

Sanki gelecek  yılın ilk çeyreğinde de daha çok siyaset konuşacağımız bir döneme giriyoruz.

Türkiye’nin yerelden genele çığ gibi büyüyen  sorunları var.
Lütfen birileri de vatandaş gözüyle görse artık bu tehlikeyi.

Yazıp çizilecek, konuşulacak o kadar çok şey var ki; ama artık  vatandaşa bıkkınlık verdi; papağan gibi tekrar yapmak. 

Dilerdim ki; projeler yarışır, iktidardaki parti aba altından sopa göstermez, seçmen tercihini beğendiği yatırımlardan  ve şahsiyetten yana kullanır; seçilen aday partizanlık yapmadan asli vazifelerini yapar;
yapmakla mükellef oldukları vazifeleri şahsi bütçesinden harcanmış ve babasının hayrına yapılmış hizmetler   gibi gözümüze gözümüze sokulmaz;yerelde başlayan huzur ve refah yaşam şartları genelimize  yansır…
Elbette biliyorum; bu temennim bir ütopyanın nazik fısıltılarından başka bir şey değil.

Umut dünyası işte.
İlçemizde ; hakeden , görevini layıkıyla tamamlayacak   aday kazansın temennisiyle tüm okuyuculara 
hayırlı  Ramazanlar diliyorum.
Sağlıcakla…