Kibyra Antik Kenti'nde yapılan çalışmaları ve son gelişmeleri gazetecilere anlatan Dr. Düzgün Tarkan

“Kibyra Antik Kenti benim doktora tezimdi bundan dolayı çok fazla araştırma yaptım. Ülke genelinde çok farklı görünümde Medusa Mozaiği var. Fakat ilk kez burada renkli mozaiklerle yapıldığına tanık oluyorum. Kullanılan mozaiklerin neredeyse tamamının ülkemiz sınırları içerisinde bulanan mozaikler fakat yeşil olanlar ülke dışından getirilmiş” dedi.

Kibyra ‘nın Gözbebeği “Medusa Mozaiği” Kış İçin Kapatılacak

Mozaiğin, Kibyra Odeon'unda bulunan ve ülke genelinde bir çok farklı görünümde bilindiğini belirten Tarkan, burada ilk kez renkli mermer taşları ile işlenmiş olduğunu ve bu mermerlerin farklı diyarlardan getirilerek döşendiğini anlattı.

Kibyra ‘nın Gözbebeği “Medusa Mozaiği” Kış İçin Kapatılacak (1)

Kibyra Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru ise Medusa Mozaiğinin mermerden yapılmış ilk renkli Medusa moziği özelliğini taşıdığını belirterek, mozaikin kış şartlarından olumsuz etkilenmemesi için 15 Kasım'da kapatacaklarını kaydetti.

Kibyra Antik Kenti Nerede?

Kibyra Antik Kenti, Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan, birbirinden derin yarlarla ayrılan üç tepelik üzerinde yer alan bir antik kenttir. Kentin yerleşim alanı oldukça büyüktür ve yapılar simetrik bir şekilde düzenlenmiştir.

Şehir, muhteşem bir anıtsal kapı, stadyum, bazilika, hamam, gymnasion, tiyatro ve meclis binası gibi önemli yapıları bünyesinde barındırmaktadır. Meclis binası, 3 bin 600 kişilik kapasitesiyle Anadolu'nun en görkemli eserlerinden biridir. Meclis binasının tam merkezinde bulunan Medusa Mozaiği ise Anadolu'da tektir.

Kibyra, II. Eumenes döneminde Bergama Krallığı egemenliğindeydi. Daha sonra Kibyra ve yakın çevresindeki antik kentlerden oluşan dörtlü ortak meclis kuruldu. Bu birlik, MÖ 82 yılında Romalı General Murena tarafından dağıtıldı. MS 23 yılında meydana gelen büyük bir deprem sonucunda yerle bir olan kent, Roma İmparatoru Tiberius tarafından yeniden inşa edildi. Kibyra, MS 1 ve 3. yüzyıllar arasında en parlak dönemini yaşadı.

Kibyra, demircilik, dericilik, çömlekçilik ve at yetiştiriciliğinde ünlüydü. Şehir halkı son derece savaşçı bir kimliğe sahipti.