Antalya'nın tarihi Kaleiçi'nde bulunan Mermerli Plajı'nda şezlong ücretlerinin 1000 TL'ye çıktığı iddiaları büyük yankı uyandırırken, Antalya Valiliği'nden yapılan açıklama tartışmaları dindirmek yerine yeni soru işaretleri doğurdu. Valilik, plajın bir otele kiralandığını ve şezlong bedelinin 500 TL olarak güncellendiğini belirtti; ancak kamuoyu, "Neyi yalanladıkları anlaşılmadı" yorumunu yaptı.
80 Milyon Liralık Yatırım ve "Halk Plajı" Vaadi
Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından 2024 yılı Şubat ayında başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarıyla yenilenen Mermerli Plajı için 80 milyon liradan fazla harcama yapılmıştı. Geçtiğimiz Nisan ayında Vali Hulusi Şahin, plajın kamu eliyle işletileceğini ve fiyatların "makul" olacağını, tüm Antalyalıların ve turistlerin rahatlıkla gelebilmesini istediklerini vurgulamıştı.
"Halıcıya Değil Otele Verildi" Açıklaması Kafaları Karıştırdı
Vali Şahin'in bu sözlerine rağmen, 30 Mayıs 2025’te Mermerli Plajı’nın özel bir şirkete devredildiği ve giriş ücretinin 1000 TL olduğu yönündeki iddialar gündeme bomba gibi düştü. Özellikle plajın işletmesinin İran asıllı iki kişiye ait "Antik Pazar Halıcılık" adlı şirkete verildiği iddiası tepkilere yol açtı.
Antalya Valiliği, bu haberlerin ardından bir açıklama yaparak tartışmalara yanıt verdi. Valilik, plajın bir halıcıya değil, Kaleiçi'nde hizmet veren ve sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kerem Çankaya olan Puding Otel'e "herkese açık olmak kaydıyla" kiralandığını belirtti.
Giriş Ücretsiz, Şezlong 500 TL!
Valilik açıklamasında, giriş ücreti iddialarına karşılık, otelle yapılan anlaşma dahilinde plajın girişinin ücretsiz olacağı ancak şezlong kiralaması için ücret talep edileceği ifade edildi. Açıklamada, Kemer, Konyaaltı ve Lara bölgelerindeki benzer plajlardaki şezlong fiyatları emsal gösterilerek, Mermerli Plajı'nda şezlong günlük kira bedelinin 1000 TL'den 500 TL'ye düşürüldüğü vurgulandı.
Valilikten yapılan tam açıklama şu şekilde: "Bazı medya mecralarında 'Valiliğe Devredilen Plajda Bin TL Giriş Ücreti Şoku' başlıklı habere ilişkin basın açıklaması yapılması gereği duyulmuştur. Mermerli Plajı, Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı iştirak şirketimiz AYDAŞ tarafından 28 Mayıs 2025 tarihinde Kaleiçi'nde hizmet veren Puding Otel'e herkese açık olmak kaydıyla kiralanmıştır. Sözleşmeyi kiralayan olarak imzalayan otel sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kerem Çankaya'dır. Şezlong günlük kira bedeli Kemer, Konyaaltı ve Lara bölgesinde uygulanan kira bedelleri dikkate alınarak işletici firma tarafından tespit edilmiştir. İşletici firma ile yapılan görüşme neticesinde bugünden itibaren şezlong kira bedeli 500 TL olarak uygulanmasına karar verilmiştir."
Bu açıklama, plajın "halk plajı" olarak kalacağı ve girişin ücretsiz olacağı yönündeki vaatleri teyit etse de, şezlong kiralamasının hala yüksek bir bedel üzerinden yapılması, kamuoyundaki "ulaşılabilir plaj" beklentisini tam olarak karşılamadığı yorumlarına neden oldu. Tartışmaların ardından plajın girişine "Tadilat nedeniyle kapalıdır" yazısı asıldığı da görüldü.