Tuz, insan vücudunun düzgün çalışması için gerekli olan bir mineraldir. Ancak, fazla tuz tüketimi sağlığınız için zararlıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yetişkinler için günlük tuz tüketiminin 5 gramdan az olması gerektiğini tavsiye etmektedir. Ancak, Türkiye'de kişi başına günlük tuz tüketimi 18 gramdır. Bu, WHO'nun tavsiyesinin 3,6 katıdır.


Fazla tuz tüketiminin zararları şunlardır:


Kan Basıncını Yükseltir: Tuz, vücutta su tutulmasına neden olduğu için kan basıncını yükseltir. Yüksek tansiyon, kalp krizi, inme ve böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kalp Krizi Ve İnme Riskini Artırır: Bilindiği üzere yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme riskini artırır. Tuz, kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona sebep olacağı için bu riski daha da artırır.
Böbrek Hastalıklarına Yol Açabilir: Tuz, böbrekleri yorarak böbrek hastalıklarına yol açabilirve bu durum böbrek hastalığı, böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilir.
Kemik Sağlığını Bozabilir: Tuz, kalsiyumun vücuttan atılmasına neden olabilir. Bu da kemik sağlığını bozabilir ve kemik erimesi riskini artırabilir.
Sindirim Sistemini Bozabilir: Tuz, mide ve bağırsaklarda tahrişe neden olabilir. Bu da mide ekşimesi, şişkinlik ve kramplara yol açabilir.
Kilo Aldırabilir: Tuz, iştahı artırabilir ve kilo aldırabilir.


Peki tuz tüketiminizi azaltmak için neler yapabilirsiniz?

Bizim Önerilerimiz;
• Paketli gıdaları daha az tüketin. Paketli gıdalar genellikle yüksek miktarda tuz içerir.
• Yemeklerinizi evde pişirin. Evde pişirdiğiniz yemeklerde tuz miktarını kediniz ayarlayabileceğiniz için kullanacağınız tuz miktarını azaltabilirsiniz.
• Taze sebze ve meyveler tüketin. Taze sebze ve meyveler, tuz içermezler ve sağlığınız için faydalıdırlar.
• Su içmeyi ihmal etmeyin. Su, vücudunuzun tuz dengesini korumaya yardımcı olur.
Tuz tüketiminizi azaltmak, sağlığınız için önemli bir adımdır. Bu önerileri takip ederek tuz tüketiminizi azaltabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.