Kimler Erken Emekli Olabilir?

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, sağlık sorunları nedeniyle iş gücünü %60 ve üzerinde kaybeden vatandaşlar, erken emeklilik hakkından faydalanabiliyor. Ancak bu hakkı kazanmak için belirli koşullar bulunuyor. Başvuru yapacak kişilerin en az 10 yıl sigortalı olarak çalışmış olmaları ve 1800 gün prim ödemesi yapmış olmaları gerekiyor. Bu koşulları sağlayanlar, sağlık durumlarını raporla kanıtladıkları takdirde erken emeklilik hakkına sahip olabiliyorlar.

Erken emeklilik her hastalığı kapsamıyor. SGK’nın belirlediği bazı hastalıklar, çalışma kapasitesini büyük ölçüde etkilediği için bu listeye dahil ediliyor. Bu hastalıkları geçiren ve iş gücünde %60 oranında kayıp yaşayan bireyler, malulen emeklilik başvurusunda bulunabiliyor. Bu süreçte sağlık raporunun sunulması ve ilgili şartların sağlanması oldukça önemli.

Karabük Üniversitesi'nden Maymun Çiçeği Hakkında Açıklama Karabük Üniversitesi'nden Maymun Çiçeği Hakkında Açıklama

Erken Emeklilik Sağlayan Hastalıklar

SGK’nın yeni açıkladığı listeye göre, kanser, epilepsi, Parkinson hastalığı, beyin tümörleri, Behçet hastalığı, AIDS, tüberküloz, siroz, zeka geriliği, şizofreni, bipolar bozukluk, multipl skleroz (MS), serebral palsi, felç, uzuv kayıpları, demans ve görme kaybı gibi hastalıklar erken emeklilik hakkı sağlıyor. Bu sağlık sorunları iş gücünü ciddi şekilde etkilediğinden, ilgili bireyler sosyal güvenlik haklarından erken faydalanabiliyorlar.

Sağlık sorunları nedeniyle çalışmakta zorlanan vatandaşlar için erken emeklilik büyük bir avantaj sağlıyor. Sosyal güvenlik mevzuatında yapılan bu düzenlemeler, bireylerin maddi güvence altında olmalarına ve sağlık durumlarına uygun bir şekilde emeklilik sürecine geçiş yapmalarına imkan tanıyor.

Editör: Şule Akyol