Dünyanın en çok ziyaret edilen şehri Roma değil Burdur olacak! Turistler o yeri görmek için akın akın Burdur’a geliyorlar. Dağın tepesine kurulan bu şehir meğer Roma İmparatorluğu’nun en görkemli şehriymiş

Burdur’da yer alan Sagalassos Antik Kenti, Roma İmparatorluğu’nun en görkemli şehirlerinden biri olarak biliniyor. Bu antik kent, Roma İmparatorluğu’nun köklerinin Türkiye’de hayat bulduğu nadir yerlerden biri olarak öne çıkmakta. Turistler arasında giderek popüler hale gelen Sagalassos, Roma’nın en büyük İmparatorluklarından biri olan Pisidia Bölgesi’nde bulunuyor. İşte detaylar…

Img 3645 002

DAĞIN TEPESİNDE İHTİŞAMLI BİR ŞEHİR

Burdur’un Akdağ eteklerinde konumlanmış Sagalassos Antik Kenti, ihtişamı ile kendine hayran bırakıyor. Roma Dönemi’ne ait birçok yapıyı barındıran bu antik kent, Pisidia’nın en görkemli şehirlerinden biri olarak kabul edilmekte. Şehirde birçok önemli yapı bulunuyor; Neon Kütüphanesi, tiyatro, Helenistik Çeşme, agora, meclis binası, kilise ve tapınaklar gibi.

Img 3660

BU ŞEHİRDE KİMLER YAŞADI?

Sagalassos halkının kökeni, Anadolu’da yaşayan Luvi kabilelerinin bir kolu olan Pisidialılar’a dayanmaktadır. Şehir, M.Ö. 3. bin yılın sonlarında kurulmuş ve zamanla farklı egemenlikler altına girmiştir. İmparator Hadrian döneminde şehir, Pisidia’nın imparatorluk kült merkezi olarak seçilmiş ve ekonomik olarak büyük bir gelişme yaşamış Ancak, M.S. 590 yılında yaşanan büyük bir deprem sonrasında şehir harabeye dönüp ve 13. yüzyıla kadar terk edilmiştir.

Img 3661

UNESCO DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTESİNDE

Sagalassos, günümüze en iyi korunmuş antik yerleşimlerden biri olarak gelmiş ve 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Kentte yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan birçok eser, Burdur Müzesi’nde sergileniyor. Antoninler Çeşmesi gibi yapılar, şehrin zengin tarihine ve Roma İmparatorluğu’nun etkisine ışık tutanlar arasında.

Kaynak: karar.com