Evli 2 çocuk annesiyim, Kızıma Özgül Öğrenme Güçlüğü (DİSLEKSİ) tanısı konduktan sonra disleksi olduğumu fark ettim. Bende ilkokulda okumakta zorlandığım için ailem okula göndermedi. 18 yaşında nişanlanınca akşam ortaokulu, akşam lisesini bitirdim.

Hamile olarak üniversite sınavında istediğim bölüm olan uluslararası dış ticaret ve lojistik kazandım. Okumakta hep zorlandım halen zorlanmaktayım Disleksi ömür boyu süren bir farklılık olduğu için zaman içinde strateji geliştiriyorsunuz taktikler uyguluyorsunuz. Bende öğrendim çok uluslu bir şirkette Gümrük uzmanı olarak çalışıyorum.

Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)  ile tanışmam bu şekilde oldu. Ülkemizde yapılan ilk Öğrenme Güçlüğünü ilk çalıştayına, 1. Uluslararası katılımlı disleksi kongresine ve 1.Ulusal Disiplinler arası erken çocuklukta müdahale kongresineanne olarak katılan tekkişi olmanın haklı gururunu duyuyorum. Bu süreçte 2015- 2022 kadar dernek, vakıf ve disleksi meclis çalışmalarında yer aldım. Sayısız Çalıştaylar, sempozyumlar, kongrelere katıldım.

2017 senesinde ülkemizde ilk ve tek olan Disleksi İZCİ oymağını kurdum. Türkiye İzcilik Federasyonuna bağlı izci lideriyim.İzcilik felsefesi ve özel eğitimi kaynaştırarak disleksili çocuklar kampta projesini başlattım ve halen devam etmektedir.

2022 Haziran ayında DİSLEKSİ AİLELERİ DAYANIŞMA DERNEĞİ olağan üstü genel kurulda başkanlık görevine layık görüldüm.

'' Disleksi Derya Deniz '' mottosu ile Çocuk ve Ailenin üstün yararına olacak şekilde tüm enerjimiz ve gücümüz ile  tüm Ülkeye hizmet vermeye çalışıyoruz.

Çocuklarımız, akademik yönden sorun yaşıyorlar lakin en önemlisi  sosyal ilişkiler ve iletişim becerilerinde yaşadığı sorunlar. Yaşayarak Öğrenme projesini  hayatımıza soktuk. Bu proje ile ,sorun çözme, iş birliği, strateji, azim, takım ruhu gibi çoklu beceri gerektiren duygu durum hallerini ve davranış biçimlerini geliştirmeyi hedefleyerek çeşitli atölyeler,etkinlikler  ile birçok kazanımlar elde etmelerini sağlıyoruz.

Bütün çocuklarımız ne yazık ki Akran zorbalığına  maruz kalıyor bu sorunları çözme ve  Sosyal hayata katılımlarına yardımcı olmak için psikolojik destek sağlayarak, sağlıklı bir birey olarak topluma katılmalarına destek olmaktayız. Beraberin de ailelerimize yalnız olmadıklarını hissettirerek, deneyimlerimiz ve hocalarımız ile destek sağlıyor, yasal hakları konusunda bilgilendiriyor ve hukuki olarak avukatlarımız ile yanlarında oluyoruz.

Aile olarak yaşanan sıkıntılara sorunlara vakıf olduğumdan nerede eksiklik var yaşayarak öğrendim. Çözümleri için bakanlıklarca çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Farkındalık çalışmaları, projeler, eğitimler ve faaliyetlerimiz aile, çocuk ve gençlere odaklı devam etmektedir.

Kanayan yarama çare bulmak çocuğuma faydalı olmak için çıktığım bu yolda tüm disleksili çocuklar çocuğum oldu. Yolumuz uzun ülkemizde disleksili çocuklar ötekileştiriliyor. Sistemin içinde kayboluyoruz. Disleksi farkındalığının artırılması eylem ve söylemde birlik olunması şart.

Disleksi Aileleri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep ÖRGELER