Son dakika Honaz'da Tır ve Otobüs Çarpışması: 6 Ölü, 42 Yaralı

Denizli’nin Honaz ilçesinde Afyonkarahisar Karayolu üzerinde kontrolü kaybolan kum yüklü karayolları tırı bariyerlere çarparak karşı şeritte seyir halinde olan otobüse çarptı. Çarpma etkisiyle iki araç da yol kenarındaki şarampole devrildi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda jandarma, polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kayseri’ye düğüne gittiği tespit edilen otobüste kimlikleri henüz tespit edilemeyen 5 kişi kaza yerinde hayatını kaybederken şoförle birlikte 42 kişi de yaralanarak çevre hastanelere kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan 1 yaralı ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Tır ve Otobüs Çarpıştı 6 Kişi Öldü 42 Kişi Yaralandı

Kazayla ilgili ekiplerce soruşturma başlatılırken, kaza yeri de havadan görüntülendi.

Savcılıktan 6 kişinin öldüğü kaza ile ilgili açıklama

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, “2 Eylül 2023 günü saat 03.50 sıralarında Denizli-Honaz-Dereçiftlik Mahallesi Denizli Ankara Karayolu Ankara istikameti Cezaevi kavşağı mevkiinde, 48 E 4505 plakalı yolcu otobüsü seyir halinde bulunduğu esnada, karşı şeritten gelen 34 DZP 704 çekici ve 06 CJE 049 dorse plakalı tırın orta refüjü kırarak karşıya geçmesi ve yolcu otobüsüne çarpması sonucunda trafik kazası meydana gelmiştir.

İlk belirlemelere göre, otobüste bulunan 48 kişiden 42'si yaralanmış, 6 kişi vefat etmiştir. Olayla ilgili derhal soruşturmaya başlanmış olup iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir” denildi.

Kaza sırasında emniyet kemerinin önemi nedir?

Emniyet kemeri, bir kaza anında sürücüyü ve araçta bulunan diğer kişileri koltukta sabit tutar. Bu, aracın aniden yavaşladığında veya durduğunda yolcuların fırlamasını veya savrulmasını önler. Emniyet kemeri, yolcuların araç içinde kalmasına yardımcı olarak ölüm ve ciddi yaralanma riskini önemli ölçüde azaltır.

Hız limitlerine uymamanın yarattığı riskler nelerdir?

  • Kaza riskini artırır. Hız arttıkça, aracın kontrol edilmesi de o oranda zorlaşır. Bu, sürücünün kaza yapma olasılığını artırır.
  • Kaza sonucu yaralanma veya ölüm riskini artırır. Yüksek hızda meydana gelen kazalar, düşük hızda meydana gelen kazalardan daha ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olma olasılığı daha yüksektir.
  • Diğer yol kullanıcılarını tehlikeye atar. Hızlı araç kullanmak, diğer yol kullanıcıları için tehlike oluşturabilir. Örneğin, yayalara ve bisikletlilere çarpma riskini artırabilir.
  • Trafik akışını bozar. Hızlı araç kullanmak, trafik akışını bozabilir ve trafik sıkışıklığına neden olabilir.

Kazanın meydana geldiği yolda daha önce trafik kazası yaşandı mı?

Daha önce de Haziran 2023 tarihinde yine Denizli'de bir tırla yolcu otobüsü kafa kafaya çarpıştı. TIR'ın karşı şeride geçmesi sonucu meydana gelen feci kazada 2 kişi öldü, 6’sı ağır 20 kişi yaralandı.

Kamuoyunda 'kör nokta' olarak bilinen sorun neden tır ve otobüs kazalarına yol açıyor?

Kör nokta:  Kamuoyunda 'kör nokta' olarak bilinen sorun, ağır vasıta araçların yan ve arka kısımlarında sürücünün göremediği alandır. Bu alanın büyüklüğü, aracın büyüklüğü ve şekline bağlı olarak değişebilir. Örneğin, tırların kör noktaları, otobüslerin kör noktalarına göre daha büyüktür.

Kör noktalar, tır ve otobüs kazalarına yol açan en önemli faktörlerden biridir. Sürücü, kör nokta içerisindeki bir aracı göremezse, ona çarpma riski artar. Bu durum, özellikle şerit değiştirme, dönüş yapma ve park etme gibi durumlarda daha tehlikelidir.

Seyir halindeyken cep telefonu kullanımının yol açabileceği tehlikeler nelerdir?

Araç kullanırken,

  • Cep telefonuyla arama yapmak,
  • Çalan telefona cevap vermek,
  • Numara çevirmek gibi davranışlar

Sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabilir.

Seyir halindeyken telefonla konuşmanın cezası ne kadar?

2023 yılında seyir halinde cep telefonuyla konuşmanın cezası 951 TL'dir. Bu durumda ödenecek indirimli ceza tutarı 713,25 TL'dir.

Denizli Haberleri, Denizli Kaza, Denizli'de otobüs kazası, Denizli son dakika, Honaz trafik kazası, Honaz son dakika

DENİZLİ HABERLERİ - GAZETEBU ANASAYFA