Tasarı, 125 CC altı motor hacmine sahip olan B sınıfı ehliyet motosiklet sahiplerine, ehliyetlerini değiştirmeden araçlarını kullanma izni verecek. Uzmanlar, Bakanlık tarafından hala konu üzerinde çalışıldığını belirtiyor ve düzenlemenin 2024 yılında yürürlüğe gireceğini ifade ediyor.

Ancak, değişiklikler neleri kapsayacak ve kimler bu düzenleme dışında kalacak?

Son yıllarda Türkiye'de 2 tekerlekli araç sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 2022'de 4 milyonu aşarken, 2023'te motosiklet satışlarının 1 milyon civarında olması bekleniyor. Türkiye, Avrupa'da Ocak-Ağustos döneminde en fazla motosiklet satılan ülke konumunda. Artan kullanım, ehliyet düzenlemelerini de gündeme getiriyor ve bu konuda İçişleri Bakanlığı'nda çalışmalar devam ediyor.

Mevcut yasa gereğince, otomobil sürücüleri B sınıfı ehliyetleriyle 50 CC'ye kadar olan motosikletleri kullanabiliyorlardı. 50 CC üzeri motosikletler için A1, 500 CC üzeri motosikletler için ise A2 tipi ehliyet gerekiyordu.

125 Cc Motosiklet (2)

Düzenleme neleri kapsıyor?

İçişleri Bakanlığı, 125 CC'ye kadar olan motor hacmi olan motosikletleri B sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabilmesi için bir düzenleme üzerinde çalışıyordu. Çalışmanın 2023 sonuna kadar tamamlanması planlanıyordu, ancak henüz Resmi Gazete'de yayınlanmadı. Motosiklet Endüstrisi Derneği Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, Bakanlık yetkililerinin kendilerine çalışmanın devam ettiğini, ancak Avrupa Birliği uyum yasalarıyla ilgili detaylar nedeniyle 2024'e kadar ertelendiğini belirtti.

125 Cc Motosiklet (1)

Ehliyet ücreti verilecek mi?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, tasarıyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, "Motosiklet sürücülerinin B sınıfı ehliyet ile 125 CC altında motosiklet kullanabilmeleri için eğitim almaları gerekecek" demişti. Öztürk'e göre, yeni tasarı ile birlikte sadece birkaç günlük bir eğitim gerekecek, sınav yapılmayacak. Öztürk, "Bu eğitimi alan B sınıfı ehliyet sahipleri, yeni bir sınav gerekmeden 125 CC altı motosikletleri kullanabilecekler. Bu sayede ehliyetler değişmeyecek" dedi. 

125 Cc Motosiklet (3)

Motokuryeler tasarıya dahil edilecekmi?

Öztürk, motokuryelik yapan sürücülerin bu düzenleme kapsamında olmayacağını vurguluyor. MOTED Genel Koordinatörü, "Kuryelik yapan veya e-ticaret ile uğraşan sürücülerin, vergi sistemi üzerinden kayıtlı oldukları için bu düzenlemeden muaf tutulacaklarını düşünüyoruz. Bu kişilerin, sınava girerek yeni bir ehliyet almaları gerekecek" dedi.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin