Hadi filmi başa saralım ki tekrar film hayali yazalım..

Corona (Covit-19) virüsü, ilk olarak Çin’in WUHAN kentinde, takriben 1 yıl önce, Ekim-2019 ayında çıktığı söylendi..

Sonra dünyada ne oldu?

Çin’in içi de dahil, dünyanın geri kalanı oralı olmadı. Amannnn diğer virüsler gibi Çin’de çıktı, Asya’da kaybolur gider hissiyatına kapıldı. 
Neo-liberalizm’in zirve yaptığı Milenyumun ilk 20 yılında ekonomik ve finansal avantaj yitirmemek için dünya devletleri birbirine baktı, birbirini kolladı ve gerekli tedbiri almaktan kaçındı..

Aradan 3 ay falan geçti ki 2020 yılına girer girmez; COVİT-19 dünyanın her yerine girdi. 
Kutuplardan-Sahra çölüne, 
Brezilya/Amazon Ormanlarında yaşayan yerlilerden-Afrika’daki vahşi hayata, 
Yeni Zelanda ve Avustralya’dan-Meksika/ABD topraklarına,
Ve yaşlı Avrupa kıtasından-Rusya sathına yayılan pozitif vaka sayısı, ölüm sayısı, yoğun bakım-entübe sayısı, iyileşen hasta sayısı gibi muhtelif rakamlar havada uçuştu.

Rakamlar kimilerince gerçekçi bulunmadı, kimilerince abartılı bulundu ancak gerçek olan virüs hala bulaşmasını sürdürüyordu..

Aradan 1 yıl geçti, 1 milyona yakın ölüm, 30 milyona yakın vaka sayısıyla CORONA ile beraberliğimiz halen devam ediyor..
 
İnsanlara umut vermek amacıyla başta ABD Başkanı Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin olmak üzere birçok devlet adamı halklarına mütemadiyen şunu söylediler:

‘’Virüs için AŞI yolda, ilacı gelmek üzere..’’

Bana göre AKİM (Sonuçsuz-Kısır) kalan ifadeler olup keşke gerçek olsa..

Hadi şimdi geleceğin film senaryosunu benim penceremden ne görülüyor, yazalım..

Varan-1: Dünyamızda kıtlık tehlikesi hiç bu kadar büyük değildir. Çünkü 8 milyar dünya nüfusumuz 1 yıllık tüketimini 8 ayda bitirdi. Aksine de üretim yarı yarıya azaldı. 2021 yılı ‘AÇLIK YILI’ olursa hiç şaşırmayın..

Varan-2: Covit-19 virüsü de yüzyıl önce ‘İspanyol Gribi’nde olduğu gibi en az 3 yıl sürecek olup bazı ülkelerde 5 yılı bile bulabilir kanaatindeyim. Bu bağlamda 2021-2022 yıllarını da maskeyle geçireceğiz dersem şaşırtıcı olmasın.

Varan-3: Elbette dezavantajlı olan bazı yaş grupları için tehlike çanları daha gür ses çıkartıyor. Kabul edelim ki kronik hastalığı olan ve 60 yaş üzerinde bulunan insanlara; virüs etkisi yüzde 50 oranında öldürücüdür.
Bu doğrultuda öngörüm ise tüm dünyada 60 yaş üstü nüfusta yüzde 50 azalma olacaktır..

Varan-4: Dünyamızın birçok yerinde kaos ve kargaşa hakim olacaktır. Çünkü gergin ve stresli bekleyiş insanların psikolojik altyapısını göçürecek ve tahammülsüz-hoşgörüsüz insan toplulukları çıkacaktır..

Varan-5: 2050 yılına kadar dünyamızda diktatörlükler, otoriter yönetimler çoğalacaktır. Aynı zaman diliminde savaşlar kaçınılmaz olacaktır ve dünyamızda ülke sayısı 192’den 100’lere kadar düşecektir. Kimi ülke birleşmeleri gönüllü, kimisi zorla olacak kanaatindeyim..


Offf yeter artık, başım ağrıdı.. 

Bir dahaki yazımda buluşmak üzere sevgiyle ve sağlıklı kalın! 

Sokak Gazetecisi
Ömer ÖZDAMAR