Döviz kurunda ve petrolde yaşanan dalgalanmalar akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Araç sahiplerine kara haber geldi, akaryakıta bu sefer de ÖTV zammı bekleniyor! Benzin fiyatlarına bu gece zam gelecek! Brent petrol ve dolar kurunda yaşanan dalgalanmalar KDV ve ÖTV oranlarında yapılan zamlar benzin ve motorin fiyatına da etki ediyor.

Akaryakıta zam geliyor!

Akaryakıta yeni bir ÖTV zammı geleceği konusu gündeme düştü. Gazeteduvar’ın haberine göre alkol ve sigara da yaşandığı gibi artık benzin ve motorinin ÖTV’sine de 6 ayda bir üretici enflasyonu oranında zam yapılıyor. Ocak ve Temmuz aylarında benzin ve motorinden alınan vergi otomatik olarak yükseltiliyor. Yıl sonuna kadar ÖTV tutarı benzinde 7,526 TL, motorinde 7,055 TL ve otogaz da bu fiyat 5,778 TL olarak artacak. KDV ise yüzde 20 dahil olduğunda pompa satış fiyatı da yükselecek. Buna göre;

Benzinin litre fiyatına 9,03 TL

Motorin litre fiyatına 8,47 TL

Otogaz litre fiyatına 6,93 TL vergi zammı yapılması bekleniyor.

Temmuzda zam yapılmıştı!

Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı karar doğrultusunda 15 Temmuz 2023 tarihinde litre miktarına benzine 2,52 TL ve motorine 2,05 TL olarak yapılan ÖTV hem benzine hem de motorinde 5 TL olarak yükseltilmişti.

16 Temmuz 2023 Pazar günü ise ilk dakikalarında yayımlanan Resmi Gazete’de 7390 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla ÖTV kanunu 1 sayılı listede yerini alan petrol ürünleri, benzin, doğal gaz tarzındaki ürünlere ÖTV yükselişinden zam getirilmişti. Bu karara göre de benzinin litre fiyatı için 2,52 TL olan ÖTV, 7,52’ye, motorin ise 2,05 TL’den 7,05 TL’ye yükseltilmişti.

Akaryakıt fiyatlarının hesaplanması ise Akdeniz piyasasında olan işlenmiş ürün fiyatlarının ortalamasıyla dolar kurundaki değişikliklerden baz alınıp rafineriler tarafınca hesaplanmakta. Bu hesaplamaların sonucu ise dağıtım firmaları tarafından uygulamaya geçen fiyatlar rekabet ve serbesti sebebiyle şirketler ve şehirlere göre değişiklikler gösterebiliyor.