Türk sinemasının iki önemli yönetmeni Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan, 2006 yılından beri küs. Bu küslüğün nedenine ilişkin farklı söylentiler yer alırken, Demirkubuz konuyla ilgili ilk kez konuştu.

Demirkubuz, Habertürk canlı yayınında yaptığı açıklamada, küslüğün 2006 yılında Antalya Film Festivali'nde yaşanan bir olaydan kaynaklandığını söyledi. Demirkubuz, o gece Ceylan'ın bayılmasıyla ilgili şunları söyledi:

"Ödül töreninde ben de 'Kader' filmimle yarışıyordum. Ceylan da 'İklimler' filmiyle yarışıyordu. Ceylan, törenden önce bayıldı. Ben de 'İyi misin' diye telefon ettim. Yapımcısı çıktı 'İyi falan' dedi o da çok konuşmak istemedi. Ne oluyor bu herife dedim kendi kendime. İki gün sonra Mis Sokak'ta başka bir yönetmen arkadaşla oturuyordu, yanına gittim 'İyi misin' diye, başına çevirdi. O günden beri konuşmuyoruz."

Demirkubuz, Ceylan'ın kendisine küsmesinin nedenini ise şöyle açıkladı:

"Ben yıllar önce en yakın arkadaşına 'Kor'la, 'İklimler'le ilgili, başka ufak tefek şeyler de var anlattım. 'Gidin ona anlatın' dedim. 'Eğer haksızlığa uğradığını düşünüyorsa, arasın, buluşalım ona da anlayayım' dedim. Yani niye konuşmadığını ben de bilmiyorum. Güya ben Cannes'la ilgili ileri geri konuşuyormuşum onun için küsmüş. Yahu sen Cannes'ın muhtarı mısın? Şimdi bunca yıl bununla yaşadın. 17 yıl olmuş. Hiçbir şey konuşmadın. Şimdi niye söylüyorsun."

Demirkubuz, Ceylan'ın 'Üç Maymun' filminin 'Kor' filminden esinlendiğini de iddia etti. Demirkubuz, bu iddiasını şöyle destekledi:

"'Üç Maymun' Antalya Film Festivali'nde gösterildikten sonra basın toplantısında sinema yazarı Tunca Arslan, Nuri Bilge Ceylan'a 'Bu film 'Baba' (Yılmaz Güney) filmini hatırlattı, 'Baba' filminde etkilendiniz mi?' diye sordu. Nuri Bilge inanılmaz bir soğukkanlılıkla 'Ben bu filmi izlemedim?' dedi. Sadece 'Baba' filmi değil, Yılmaz Güney'in pek de bilinmeyen filmlerinden dört tanesinin cd'sini ben verdim kendisine. Sonrasında üstüne konuştuk. Hatta 'Herkes Yılmaz Güney'i 'Umut'la, 'Yol'la bilir, bu 'Baba' filmi daha az dramatik olsaymış dünya çapında bir film olurmuş' dedim kendisine."

Demirkubuz, Ceylan'ın 'Üç Maymun' filminin 'Kor' filminden esinlendiğini kanıtlamak için 'Yeraltı' filmindeki bir sahneyi örnek gösterdi. Demirkubuz, bu sahnenin Ceylan'ın kendisine gönderme olduğunu söyledi.

Demirkubuz, Ceylan'ın susması durumunda kendisi de bu konuyla ilgili konuşmaya devam etmeyeceğini söyledi. Ancak Ceylan'ın susmaması durumunda YouTube kanalı açarak bu konuyu her gün düzenli olarak gündeme getireceğini söyledi.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin