Özellikle son bir haftada döviz kurlarında yaşanan yukarı yönlü gelişmeler piyasaları yeniden hareketlendirdi. Yaşanan son yükselişler ay başında zam yapan firmaları mart ayında yeni bir ara zam yapmaya zorluyor. 

Otomotiv sektörü, döviz fiyatlarındaki hızlı artış ve enflasyon etkisiyle mücadele ederken, yeni zam haberleriyle karşı karşıya kaldı. Sektörün önde gelen firmalarının yöneticileri, döviz kurlarındaki yükselişin, ay içinde yeni zamlar yapılmasını kaçınılmaz hale getirdiğini belirtiyor.

Yöneticiler, bazı markalarda yüzde 10'a varan oranlarda zam yapılmasının gündemde olduğunu ifade ediyor. Bunun temel sebebi, anahtar teslimi satış fiyatlarında uygulanan yüksek vergilerin araç fiyatlarını olması gerekenden daha fazla yükseltmesi olarak gösteriliyor.

Örneğin, vergisiz fiyatı 500 bin TL olan bir otomobile önce yüzde 80 ÖTV, sonra da ÖTV'li fiyat üzerinden yüzde 20 KDV alınıyor. Bu durumda otomobilin fiyatı 1 milyon 80 bin TL oluyor. Bir otomobile yapılan yüzde 5'lik bir zam, matrah fiyatını 525 bin TL'ye çıkarırken, vergili fiyatı ise 1 milyon 134 bin TL'ye yükseltiyor. Yani, 25 bin TL'lik bir zammın anahtar teslimi satış fiyatına etkisi 54 bin TL oluyor.

Otomotiv sektöründe yaşanan bu gelişmeler, araç alıcıları için fiyatların daha da artabileceği endişesini beraberinde getiriyor. Yüksek vergiler ve döviz fiyatlarındaki dalgalanmalar, sektördeki oyuncuları yeni fiyat politikaları geliştirmeye zorluyor.

Editör: Ömer Özdoğan