Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kadın eşin ziynetlerini abisine borç olarak vermesini boşanma sebebi olarak kabul etmedi.

Dava konusu

Bitlis'te yaşayan bir çift, evlilik birliğini temelinden sarsacak derecede geçimsizlik yaşadıkları gerekçesiyle boşanma davası açtı. Davacı kadın, eşinin kendisine hakaret ve tehdit ettiğini, ziynetlerini abisine borç olarak verdiğini iddia etti. Davalı erkek ise eşinin evlilik birliğinin yükümlülüklerine aykırı davranarak ortak edinilmiş malları abisine verdiğini öne sürdü.

İlk derece mahkemesi kararı

İlk derece mahkemesi, davalı erkeğin hakaret ve tehdit eylemlerini gerçekleştirdiğini, davacı kadının ise evlilik birliğinin yükümlülüklerine aykırı davranarak ortak karar alınmaksızın malları elden çıkarttığını belirterek kadının davasını reddetti.

İstinaf ve temyiz

Davacı kadın, ilk derece mahkemesi kararını istinafa götürdü. Bölge adliye mahkemesi de ilk derece mahkemesinin kararını onadı. Davacı kadın, bölge adliye mahkemesi kararını temyiz etti.

Yargıtay kararı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, emsal niteliğinde bir karara imza attı. Daire, davalı erkeğin hakaret ve tehdit eylemlerini gerçekleştirdiğini, davacı kadının ise evlilik birliğinin yükümlülüklerine aykırı davranarak ortak karar alınmaksızın malları elden çıkarttığını kabul etti. Ancak, kadın eşin ziynetlerini abisine borç olarak vermesini boşanma sebebi olarak kabul etmedi.