Sonbahar ve kış dönemi, Türkiye için son 60 yılın en kurak dönemi olarak kaydedildi. İlkbahar yağışlarına rağmen yaz ayları da sıcak ve kurak geçti. Bu durum tarım, sanayi ve su kaynakları üzerinde olumsuz etkilere neden oldu. Ancak meteorolojik verilere göre, içinde bulunduğumuz sonbahar ve önümüzdeki kış ayları, El Nino etkisiyle bol yağışlı geçebilir.
 

El Nino'nun genellikle bol yağışlı kış mevsimlerine işaret ettiği biliniyor. Bu, Türkiye için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, meteorolojik verilere dayanarak bazı tahminlerde bulunuyor.

kar yağışı ne zaman

Dr. Bozyurt, özellikle sonbahar ve kış mevsiminin bol yağışlı ve soğuk geçmesinin beklendiğini belirtiyor. Ekim ayının ortasından itibaren yağışlı bir dönemin başlayacağını öngörüyor. Ekim ayının 15-20 günleri arasında Balkanlar üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı bir sistemin iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar yağışına yol açabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, Ekim sonunda ve Cumhuriyet Bayramı döneminde de ciddi bir soğuk hava sistemi beklediğini söylüyor. Bu dönemde iç kesimlerde sezonun ilk karının düşmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

kar yağışı ekim ayı

Aralık ayından itibaren İstanbul ve çevresinde yoğun yağışların beklendiği, Ocak ve Şubat aylarında deniz etkili kar yağışlarının olabileceği tahmin ediliyor.

Kasım ayı için ise yine soğuk hava koşullarının hakim olabileceği, 7-10 Kasım arasında ciddi bir soğuk hava kütlesi beklediğini söylüyor. Bu soğuk hava sistemiyle birlikte kar yağışının da gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

kar yağışı

Ayrıca, Kasım ayının sonlarına doğru pastırma yazının gelebileceği, ancak bu yılın pastırma yazının uzun sürmeyebileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: TRT Haber