Türkiye'deki süt üreticileri, artan maliyetlere rağmen aylardır değişmeyen alım fiyatları nedeniyle zor bir süreçten geçiyor. Üreticiler, çözüm beklerken sektör kriz sinyalleri veriyor.

Süt Üretim Maliyeti Neden Artıyor?

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) verilerine göre, Ekim 2024 itibarıyla bir litre soğutulmuş çiğ sütün üretim maliyeti 18,67 TL'ye ulaştı. Ancak, Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) belirlediği litre başına 14,65 TL'lik satış fiyatı Mayıs ayından bu yana değişmedi. Üretim maliyetinin hızla yükselmesine rağmen sabit kalan fiyatlar, sektörde ciddi sıkıntılara yol açıyor.

Üreticiler alarm verdi: Süt krizi yaklaşıyor!2

Emekliye seyyanen zam yapılacak mı? AK Parti’den açıklama geldi! Emekliye seyyanen zam yapılacak mı? AK Parti’den açıklama geldi!

Uzmanlar Ne Diyor?

Tarım yazarı Gazi Kutlu, maliyet-fiyat dengesizliğinin hem süt hem de et sektöründe yeni bir krize neden olabileceği konusunda uyardı. Kutlu, "2020 yılında yaşanan süt krizinin ardından et sektöründe de büyük sıkıntılar ortaya çıkmıştı. Şu anda benzer bir tabloyla karşı karşıyayız. Özellikle kış aylarında yem ve enerji fiyatlarının daha da yükselmesi, üreticiyi ağır zararlara uğratabilir" dedi.

Üreticiler alarm verdi: Süt krizi yaklaşıyor!-1

Çözüm İçin Fiyat Güncellemesi Şart

TÜSEDAD, sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak için USK'nin tavsiye edilen fiyatları dikkate alması gerektiğini vurguluyor. Dernek, aksi halde arz dengesinin bozulacağı ve süt üretiminde ciddi gerilemeler yaşanacağı konusunda kamuoyunu uyarıyor.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n TiklayinizAna Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Nurgül Akçay