Burdur'da içme suyu barajlardan değil, yer altı kaynaklarından sağlanıyor. Ancak, son yıllardaki kuraklık nedeniyle yer altı su seviyeleri hızla düşüyor. 2014 yılında içme suyu için 50 metre derinliğe inmek yeterli iken, bugün bu derinlik 210 metreye kadar çıkmış durumda.

Burdur'da içme suyu içme suyunun barajlardan değil, yeraltı sondajları yoluyla temin ediliyor. Ancak, bu kaynakların durumunun her geçen gün kötüleştiğini ve su çekilme derinliğinin giderek arttığını Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz belirtmişti. Ercengiz, şehirdeki kışın son derece kurak geçtiğini ve su rezervlerinin azaldığını, yaz aylarının daha zorlu geçeceğini dile getirmişti.

Burdur Su Sorunu (1)

Vatandaş ne zaman su sorununu düşünmeyecek?

Burdur’da çoğu yetkilinin su sorunlarına çözüm bulacağı vaadi halk tarafından gün geçtikçe inandırıcılığını yitirmeye başlayan bir konu haline geliyor. Bununla birlikte uzun yıllardır yapılan içme suyu çalışmalarına karşın vatandaş tamamen temiz bir içme suyuna kavuşabilmiş değil. Tarım ve hayvancılığın kalbi niteliğinde olan Burdur’da uzun süreli su kesintileri de halkı çileden çıkarmış durumda. Burdur’un su sorunu nedeniyle Nisan ayında belediye tarafından gereksiz su kullanımı yasaklanmıştı. Vatandaşta bilinçli su kullanma düşüncesi aşılanmaya çalışılsa da Burdur’da ‘suyun’ bu şekilde çözüme kavuşmayacağı ortada.

Burdur Su Sorunu

Burdur su sorunu çözülemiyor mu?

Özellikle Bucak’ta elektrik kesintileri artık alışılmış hale gelmişken su sorunları da beraberinde geliyor. Geçtiğimiz yıllarda Bucak’ta içme suyu vakası yaşanmış olup vatandaşlar hastanelik olmuştu.. Yalnızca Bucak Devlet Hastanesi’ne 300 kişi bu şikayetlerle başvurmuşken hastane kapasitesinin yeterli gelmediği noktada başka hastanelere yönlendirilmişti. Totalde Burdur’da bulantı, kusma ve ishal şikayetiyle 600 kişi hastaneye başvurdu.

Buna ilişkin Burdur Valiliği tarafından açıklama yapılmıştı. O tarihten bu yana bir daha böyle bir vakayla karşılaşılmamış olsa da içme suyu olarak vatandaşın kullandığı su ‘içilebilir’ halde değil.  

Burdur Su Sorunu (2)

Her geçen gün su arıtma tesislerinin kurulduğu, içilebilir su için sondaj çalışmaları yapılmaya devam ediliyor. Burdur halkı ise gerçekten ne zaman çözüme kavuşacağını bekliyor.

Burdur Su Sorunu (4)

Burdur içme suyuna kavuşacak mı?

Ercengiz içme suyu arıtma ve yumuşatma tesisinin tamamlandığını geçtiğimiz hafta duyurmuştu. Tesisin vatandaşların şikayet ettiği ve çözüm beklediği içme suyu sorununa bir çare olması bekleniyor. 

Ercengiz, "Bugün itibariyle su alımına başladık. Eğer bir aksilik olmazsa yarından itibaren ana depolarımıza yumuşatılmış arıtılmış içme suyumuzu göndermeye başlıyoruz. Burdur halkının en çok şikayet ettiği ve kullanımda zorlandığı kireçli suyun artık sonuna geliyoruz. Yarından itibaren suyumuzdaki tadı ve niteliğini hep birlikte fark edeceğiz. Bir görevi daha tamamlamış olmanın da hep birlikte mutluluğunu yaşıyoruz. Burdur'umuza hayırlı olsun" dedi.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin - ÖZEL HABER