Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ilk adımı olan ve kamuoyunda "10. Yargı Paketi" olarak bilinen düzenlemelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulduğunu duyurdu. Cezaevlerinde bulunan mahkûmların yakınları ve kamuoyu, infaz düzenlemesi, genel af, kısmi af ve şartlı tahliye gibi önemli başlıkların pakette yer alıp almadığını merakla takip ediyor.

10. Yargı Paketi Ne Zaman Meclis’e Sunulacak?

Adalet Bakanı Tunç, 10. Yargı Paketi’nin hazırlıklarının son aşamaya geldiğini belirtti. Paketin içeriğinde yer alan yasal düzenlemelerin, TBMM’ye belirli bir takvime uygun olarak sunulacağı vurgulandı. Bakan, 264 hedefi kapsayan bu reform sürecinin adım adım uygulanacağını açıkladı.

Genel Af Gündemi Yok!

Bakan Tunç, kamuoyunda "af" olarak değerlendirilen düzenlemelerin yanlış anlaşıldığını belirtti. Ceza İnfaz Kanunu’na yapılacak düzenlemeler kapsamında, hasta hükümlülerin ve yaşlı mahkûmların durumlarıyla ilgili değişiklikler yapılacağı ifade edildi. Ancak, genel af veya kısmi af gibi geniş kapsamlı bir düzenlemenin söz konusu olmadığı vurgulandı. Tunç, "55 bin kişi affedilecek" şeklindeki yorumların gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu tür açıklamaların yanlış olduğunu kaydetti.

Yargı Paketi Kapsamında Ne Değişecek?

İstanbul'da artçı depremler ne zaman bitecek? Uzmanlar açıklıyor! İstanbul'da artçı depremler ne zaman bitecek? Uzmanlar açıklıyor!
  1. Yargı Paketi, ceza adaletinin daha etkin ve caydırıcı hale getirilmesini hedefliyor. 2 yılın altındaki suçlarla ilgili cezaların daha somut şekilde ele alınması ve denetimli serbestlik uygulamalarının kapsamının genişletilmesi bekleniyor. Ayrıca, bazı suçlar hariç tutularak, denetimli serbestlikten faydalanabilecek hükümlü sayısının artırılması planlanıyor.

Denetimli Serbestlikte Yeni Düzenlemeler

Pakette, denetimli serbestlikten kaynaklanan problemlerin giderilmesine yönelik düzenlemeler de bulunuyor. Ceza mahkemesi kanununda yapılacak değişikliklerle, tutuklama tedbirlerine dair yeni bir düzenleme getirilmesi öngörülüyor. Ayrıca, 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezası kesinleşmiş hükümlülerin faydalandığı kovid düzenlemesinin, suçlarını 2023’ten önce işlemiş ancak cezası kesinleşmemiş hükümlüler için de geçerli olması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ