Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik maaşları konusunda bazı az bilinen imkanlar sunmaktadır. Bu imkanlardan biri de birden fazla emekli maaşı alma şansıdır. SGK, belirli koşulları sağlayan vatandaşlara çifte veya hatta üçlü maaş ödeme olanağı sağlıyor. Bu yazıda, SGK'nın sağladığı bu fırsatlardan ve bunlardan nasıl yararlanılabileceğinden bahsedeceğiz.

SGK'nın Çifte Maaş Sistemi Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik maaşları konusunda bazı az bilinen imkanlar sunmaktadır. Bu imkanlardan biri de birden fazla emekli maaşı alma şansıdır.

SGK, belirli koşulları sağlayan vatandaşlara çifte veya hatta üçlü maaş ödeme olanağı sağlıyor. Bu yazıda, SGK'nın sağladığı bu fırsatlardan ve bunlardan nasıl yararlanılabileceğinden bahsedeceğiz.

SGK, özel durumları olan bireyler için çifte maaş ödemesi yapabiliyor. Örneğin, bir kadın emekli olduktan sonra vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alma hakkına sahiptir. Bu hakkı, kadının hangi sigorta kolundan emekli olduğuna bakılmaksızın kullanabilir.

İster Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), ister Bağ-Kur, isterse Emekli Sandığı kapsamında olsun, devlet bu durumdaki kadınlara iki ayrı maaş alma imkanı tanıyor.

Kimler Çifte Veya Üçlü Maaş Alabilir?

Çifte veya üçlü maaş alabilmek için bazı özel şartların karşılanması gerekiyor. Örneğin, kız çocukları yetim aylığı alabilmek için hiç evlenmemiş olmalı veya evlenip boşanmış olmalıdırlar. Ayrıca, kendi sigortalılıkları üzerinden herhangi bir gelir elde etmiyor olmaları gerekmektedir. Erkekler içinse yetim aylığı alma şartları, eğitim durumlarına göre değişiklik gösterir. Erkekler, eğer öğrenim görmüyorlarsa 18 yaşına kadar, orta öğrenim görmekteyseler 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim görmekteyseler 25 yaşına kadar yetim aylığı alabilirler. Ancak 25 yaşından sonra, herhangi bir gerekçeyle bile, yetim aylığı alma hakları sona erer.

SGK'dan çift maaş alanlar için bir diğer avantaj da maaş promosyonlarıdır. Çifte maaş alan bireyler, aldıkları maaşları farklı bankalarda tutarak her iki bankadan da emekli maaş promosyonu alabilirler. Eğer her iki maaş aynı bankaya yatırılırsa, sadece tek bir promosyon ödemesi yapılır, ancak maaşlar farklı bankalarda ise, her iki bankadan da ayrı promosyon alınabilir. Bu, ekonomik olarak daha fazla rahatlık sağlayan bir imkândır.

Bu bilgiler ışığında, SGK'nın sunduğu çifte ve hatta üçlü maaş imkanlarından yararlanma yollarını öğrenmek, bireyler için ekonomik güvence sağlamada büyük bir fırsat olabilir. Uygun koşullara sahip vatandaşların bu fırsatlardan haberdar olmaları ve haklarını tam olarak kullanmaları önemlidir.

Editör: Ömer Özdoğan