Sezaryen doğum, anne ve bebek için bazı riskler taşımaktadır. Bu riskler doğumun acil veya planlı olmasına, anne adayının genel sağlık durumuna ve bebeğin durumuna göre değişmektedir.

Sezaryen doğumun anne ve bebek için ayrı ayrı riskleri mevcut. Anne için kanama, enfeksiyon, kan pıhtılaşması, rahim yırtılması, rahim perf,orasyonu, idrar yolu enfeksiyonu, karın ağrısı, stres ve depresyon gibi riskleri var. Bebek için ise; solunum sıkıntısı, yenidoğan sarılığı, kan pıhtılaşması, asfiksi ve enfeksiyon gibi riskler içermektedir.

Mutlu İlişki mi (3)-1

Sezaryen doğumun normal doğuma göre riskleri daha yüksektir. Bunun için sezaryen doğum sadece mecbur kalınması ve tıbbi olarak gerekli olduğu durumlarda yapılmalıdır.

Sezaryen doğumun doğum sırasında oluşabilecek risklerinin dışında uzun vadeli komplikasyonları da mevcut. Bunlar arasında rahimde yapışıklık, düşük yapma riskinin artması, dış gebelik riskinin artması, erken doğum riskinin artması ve infertilite yer almaktadır.

Sezaryen doğum, anne ve bebek için bazı riskler taşısa da bebeğin başının doğum kanalına sığmaması, bebeğin kalp atışlarının durması veya anne adayının kanama veya enfeksiyon gibi ciddi bir sağlık sorunu yaşanması durumunda sezaryen doğum hayat kurtarmaktadır.

Bu riskler göz önünde bulundurularak sezaryen doğuma karar vermeden önce, anne adayının doktoru ile bütün risk ve faydaları dikkatlice değerlendirmesi gerekmektedir.