Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara Denizi'nde yaşanan bu sismik aktiviteyi ve olası riskleri değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'un yaptığı değerlendirmeye göre, son 10 gün içinde Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1, 4.5 ve 3.7 büyüklüğündeki depremler, özellikle belirli bölgelere odaklanmış durumda.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Malum Marmara'da büyük bir deprem bekleniyor. Bu depremi çok konuşuyoruz ama bu konuştuğumuz depremi ilgilendiren fay 1999 depreminin oluşturduğu fayla 1912 depreminin oluşturduğu fay arasındaki kırmızı bölgenin olduğunu söylemiştik. (Marmara'daki son 10 günde yaşanan depremler) Ama bu depremler burada olmadı.

"Depremler denizin içerisinde"

Dolayısıyla burayı burayı ilgilendiren bir durum değil. 1953 Yenice/Gönen depremini, 1964 Manyas depremini örnek vermiştik. Son 10 gün içinde olan 3 depremler şurada gelişiyor; Yeşil hat var. Bolu'dan itibaren ikiye ayrılıp kuzey kolu ve güney kolu oluşturan, bazılarına göre orta kol. Depremler denizin içerisinde oldu, güney kol diyebiliriz.

"Potansiyel bir risk"

Mudanya var, Gemlik Körfezi, İznik Gölü'nün güneyinden geçen bir fay. Bu fay denizin içerisinde de devam ediyor. Oradan Çanakkale'ye doğru devam ediyor. Yani büyük deprem oluşturma kapasitesi var. Kesinlikle riskli bir fay. Çanakkale, Balıkesir ve Bursa illerini kapsayacak şekilde potansiyel bir risk taşıdığını söyleyebiliriz."

Editör: Evrim Tuna Şahin