Türkiye'nin son dönemde yaşadığı büyük depremlerin ardından, bilim insanları fay hatlarındaki olası etkileri incelemeye devam ediyor. Bu kapsamda, Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve ekibi, Malatya'daki çalışmalarını tamamladıktan sonra Hatay'ın Altınözü ilçesine geldi.

Deprem2 Vqwu

6 Şubat Depremleri ve Ölü Deniz Fayı

Altınözü'nde yapılan araştırmalarda, Ölü Deniz Fay Zonu üzerinde açılan hendeklerde geçmiş depremlerin izleri inceleniyor. Prof. Dr. Sözbilir, Ölü Deniz Fayı'nın 6 Şubat'taki depremler nedeniyle ciddi bir deformasyon yaşadığını belirtti. Fay üzerindeki incelemelerde, bu bölgenin depreme karşı direnç gösterdiği ancak henüz kırılmadığı gözlemlendi.

7 Olw0

Olası Gelecek Depremler

Prof. Dr. Sözbilir, 6 Şubat'taki depremlerin Ölü Deniz Fayı üzerindeki etkilerine değinirken, "Fay üzerinde ciddi deformasyonlar gözlemledik. 6 Şubat'taki depremler, bu fayın zorlanmasına neden oldu. Gelecekte bu fay, 7 ve üzeri şiddette depremler üretebilir" dedi. Ayrıca, fayın Suriye içindeki kollarının da etkili olduğunu ve bu durumun Türkiye'yi de etkileyebileceğini ifade etti.

Komşu olay gününü anlattı: "Semih Çelik titriyordu, bembeyazdı" Komşu olay gününü anlattı: "Semih Çelik titriyordu, bembeyazdı"

Deprem 5 G7Ig

Deprem Haritası Güncelleniyor

Sözbilir, 14 üniversiteden 100'den fazla bilim insanının katkıda bulunduğu bir proje kapsamında Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın yeniden düzenleneceğini belirtti. Bu projenin tamamlanmasının ardından, ülkenin deprem riski daha iyi değerlendirilebilecek.

Deprem 1 Jtqb

Gelecek Çalışmalar

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, 6 Şubat depremlerinden sonra diri fayların kırılma zamanlarını, depremlerin tekrar aralıklarını ve genel özelliklerini belirlemeyi hedeflediklerini açıkladı.

Editör: Evrim Tuna Şahin