Ekonomist Hatice Kolçak, gelecek hafta açıklanacak faiz kararından sonra mevduat hesapları faizlerinin fırlayacağını ve yüzde 50'leri geçebileceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 26 Ekim 2023 Perşembe günü saat 14.00'te faiz kararını açıklayacak. Ekonomist Hatice Kolçak, bu toplantıdan sonra mevduat faiz oranlarının rekor kırabileceğini açıkladı.

Kolçak, yaptığı açıklamada, "Şu an moraller bozuk ve daha negatif bakacağımız bir dönem var. Bizim borsamız savaştan bugüne bütün dünyadaki borsalardan aksine hareket etti. Düştü. Bunun arkasında savaş ve savaşın getirdiği belirsizliklerden çok faizlerin etkili olduğunu düşünüyorum." dedi.

"Mevduat faizleri yüzde 50'leri geçebilir"

Kolçak, "Çünkü bizde şu anda mevduat faizleri yüzde 45-46 veren bankalar var. Ve haftaya Merkez Bankası faiz kararı gelecek ve burada da bir faiz artışı beklentimiz var. Dolayısıyla yüzde 50 rakamları, sadece KKM'den dönüşlerde değil. Benim param var örneğin mevduata koymak istiyorum. Burada yüzde 50'ye yakın oranlar görme ihtimalimiz var." ifadelerini kullandı.

Kolçak, borsadaki düşüşlerin nedenlerinden birinin de faiz oranlarının yüksek olması olduğunu belirterek, "Borsadaki düşüş sebeplerinden biri bu. Hacim yok borsada. Likidite girişi yok. Savaş sonrası yabancıların iştahı kaçtı. Borsalarda temkinli olmaya devam edeceğiz." dedi.