Maymun çiçeği virüsü (mpox), Afrika'da hızla yayılarak büyük bir sağlık tehdidi oluşturuyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve çevre bölgelerde etkisini gösteren virüs, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından acil durum ilan edilmesi ihtimalini gündeme getirdi. İşte, maymun çiçeği salgını ve olası acil durum ilanı ile ilgili detaylar.

İstanbulspor'un 19 Yaşındaki Futbolcusu Kansere Yakalandı! İstanbulspor'un 19 Yaşındaki Futbolcusu Kansere Yakalandı!

Maymun Çiçeği Kabusu Afrika'yı Sardı: Acil Durum Olacak mı?-1

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?
Maymun çiçeği, Poxviridae ailesine ait Orthopoxvirus cinsinden Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Virüs, adını 1958 yılında maymunlarda görülen salgından almış olsa da, asıl kökeni kemirgenlerdir. İnsanlarda ilk enfeksiyon 1970 yılında rapor edilmiştir. Maymun çiçeği, tropikal yağmur ormanlarıyla çevrili Batı ve Orta Afrika'da daha sık görülmektedir.

S A58B2C6D1Ef005C0Df83C8E10C3Be591B5C9370D

Maymun Çiçeği Virüsünün Yayılması Ne Durumda?
Afrika'da, maymun çiçeği virüsü vakaları hızla artış gösterdi. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, 2022-2023 yılları arasında vakaların %79 oranında arttığını, 2023-2024 yıllarında ise bu artışın %160'a ulaştığını açıkladı. Kaseya, bu durumun ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirterek, Afrika Birliği (AU) ve Afrika Birliği Komisyonu başkanlarıyla görüşerek kıta genelinde bir halk sağlığı acil durumu ilan edilmesini önerdi.

Maymun Çiçeği Kabusu Afrika'yı Sardı: Acil Durum Olacak mı?-3

Kongo ve Çevresindeki Ülkelerdeki Durum
Kongo'da 2023 yılı itibarıyla 503 ölüm dahil 13 binden fazla şüpheli mpox vakası rapor edildi. Toplamda ise 27 binden fazla vaka ve 1000'den fazla ölüm gerçekleşti. WHO, Kongo'nun doğusunda, daha önce mpox'tan etkilenmemiş olan Ruanda, Uganda ve Kenya'da Temmuz ortasından itibaren yeni varyant vakalarının görüldüğünü bildirdi.

Kabus geri döndü... 'En bulaşıcı varyant' hızla yayılıyor. Kabus geri döndü... 'En bulaşıcı varyant' hızla yayılıyor.

Maymun Çiçeği Kabusu Afrika'yı Sardı: Acil Durum Olacak mı?-4

Uluslararası Tepkiler ve Müdahale
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo'daki salgının uluslararası düzeyde endişe yaratan bir sağlık problemi olup olmadığını tartışmak üzere bir acil durum komitesi toplama sözü verdi. Ayrıca, Afrika CDC, acil durum müdahaleleri için Afrika Birliği'nden 10.4 milyon dolar fon aldığını duyurdu.

Kenan Işık öldü mü? Kenan Işık neden öldü? Kenan Işık öldü mü? Kenan Işık neden öldü?

Maymun Çiçeği Kabusu Afrika'yı Sardı: Acil Durum Olacak mı?-5

Maymun Çiçeği Virüsüne Karşı Ne Yapılabilir?
CDC ve WHO, yerel ve uluslararası kaynakların harekete geçirilmesini ve aşı araştırma geliştirme süreçlerinin hızlandırılmasını öneriyor. Almanya'nın BioNTech firması ile aşı üretiminin artırılması konusunda görüşmeler yapılacak.

Sağlık Turizmi Alanında İşbirliği Görüşmeleri Sağlık Turizmi Alanında İşbirliği Görüşmeleri

Kaynak: Haber Merkezi