Antalya'da kiralık ev fiyatlarındaki artış, üniversite öğrencilerini zorlamaya devam ediyor. Kent merkezindeki ilçelerde kiralık ev fiyatlarının 8 bin lira ile 500 bin lira arasında değiştiği bir dönemde, öğrenciler uygun fiyatlı konut bulma konusunda zorluk yaşıyor. Antalya'da son zamanlarda yaşlı, hasta, engelli demeden birçok vatandaş kira artışı sebebiyle evden çıkarılıyor ya da yaka paça sokağa atılıyor. 

Rusya-Ukrayna savaşı ve Kahramanmaraş merkezli depremler, Antalya'da emlak piyasasını hareketlendirdi. Bu durum, hem alım-satım hem de kiralama işlemlerini etkiledi. Kentin merkezi bölgelerindeki ev kiraları 8 bin lira ile 500 bin lira arasında değişirken, satılık evler de 1 milyon lira ile 150 milyon lira arasında alıcı bulabiliyor. Gün geçtikçe değer kaybeden Türk lirası ve artış gösteren enflasyon farkı kiracıların deyim yerindeyse yarasına tuz basmaya başladı. 

Antalya Kira

Öğrenciler geldi, fiyatlar tavan yaptı

Üniversitelerin eğitim faaliyetlerinin başlamasıyla birlikte, öğrencilerin kiralık ev arayışları hız kazandı. Ancak, kiralık konut fiyatlarındaki artış, öğrencilerin bütçe dengesini zorlamaya başladı. Akdeniz Üniversitesi'nde öğrenim gören 66 bin 869 öğrenciden 24 bin 357'si Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı yurtlara yerleşti. Kent merkezindeki üniversite yerleşkesinde eğitim gören 56 bin 108 öğrenciden ise 14 bin 334'ü yurtlarda konaklamaya başladı. Bu durum, bakanlığa bağlı yurtlarda %100'lük bir doluluk yaşanmasına neden oldu. Bazı öğrenciler ise özel yurt ve apartlarda konaklamaya yöneldi.

Enflasyon

Cepler enflasyon karşısında erimeye devam ediyor

Özellikle üniversiteye yakın bölgelerde kiralık ev fiyatlarının yüksekliği, öğrencilerin uygun konut bulma çabalarını güçleştiriyor. Elektronik ticaret platformlarında paylaşılan ilanlarda, Meltem, Kültür, Ahatlı, Gülveren gibi üniversiteye yakın mahallelerdeki kiralık ev fiyatlarının 6 bin liradan 30 bin liraya kadar çıktığı görülüyor. 'Öğrenciye uygun' ya da 'Üniversiteye yürüme mesafesinde' gibi başlıklar altında sunulan ilanlarda, 2 odalı konutlar dahi 8 bin liradan başlayan fiyatlarla kiralanabiliyor. Öğrencilerin kira masraflarını azaltma arayışlarından biri olarak, ev arkadaşı arayan öğrencilerin 1 oda için 6 bin lira gibi yüksek rakamları gözden çıkardığı da dikkat çekiyor.

Son yıllarda düşmeden artmaya devam eden yıllık enflasyon, kira fiyatlarındaki artışı hızlandırdı. TÜİK verilerine göre, 2023 yılı Ağustos ayında yıllık enflasyon oranı 58,9'a ulaştı. 

antalya'da kiralara zam üstüne zam

Antalyalı kiracılar Halk Meydanı'na çıkacak

Antalya'da artan konut talebi ve yüksek kira bedelleri, kiracılar için ciddi bir barınma krizini gündeme getirdi. Antalya Ekspres'te yer alan habere göre, bu soruna çözüm arayışıyla harekete geçen Antalya Kiracılar Dayanışma Platformu üyeleri,  İstanbul’da İrfan Değirmenci’nin ‘Halk Meydanı’ programına 1 Aralık günü konuk olacak.

"Sorun çözülene kadar durmayacağız"

Gazeteci Çiğdem Korkan'ın sorularını yanıtlayan Kiracılar Dayanışma Platformu kurucularından olan Seda Kul, “Kiracılar Dayanışması Platformu olarak rota Ankara dedik, meclise 36 maddelik çözüm önerimizi vekillere teslim ettik. İYİ Parti Milletvekili Aykut Kaya'nın önergesi, AKP ve MHP vekilleri sonucunda iptal edildi. Sorun çözülene kadar durmayacağız” sözlerine yer verdi.

Gece gündüz demeden dar gelirli, asgari ücretli, emekli, öğrenci ve memurların sesleri olmaya devam edeceğiz. Sokağa atılan genç, yaşlı, çoluk çocuk, memur herkesin hakkını arayacağız. 'Artık yeter' diyeceğiz, 'artık yok öyle yağma' diyeceğiz. 'Türk halkına vereceğiniz değeri seçimlerden önce görmek istiyoruz' diyeceğiz. 

Kaynak: Antalya Ekspres / Çiğdem Korkan