Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul'da olası depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak özellikle

  • Atatürk Havalimanı,
  • Ataköy, Küçükçekmece,
  • Avcılar
  • Büyükçekmece gibi zemin yapısı yumuşak bölgelerde acil kentsel dönüşüm ihtiyacını dile getirdi.

Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı olan Moriwaki, Eskişehir'de bir şirketin düzenlediği deprem konulu panele katıldı ve burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Istanbul Depremi

Özellikle Avcılar ve çevresinde zeminin yumuşak olduğunu belirten uzman, bu bölgelerde kentsel dönüşümün yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Istanbul Depremi (1)

Moriwaki, Marmara, Bursa, Konya gibi bölgelerde deprem riskine dikkat çekerek, "Marmara bölgesinde bir deprem olacak ve İstanbul'da da etkisi hissedilecek. Ancak Kuzey Anadolu fay hattı, adaların güney tarafı gibi bölgelerde depremi beklediğimizi söyleyebiliriz. Bu bölgelerde 6-7 fay hattı bulunuyor. Eğer bir fay hattı kırılırsa 6.8, birden fazla kırılırsa 7 veya 7.5 şiddetinde olabilir. Gölcük'ten başlayıp Silivri'ye kadar tam bir kırılma olursa, Türkiye'nin en büyük depremi olabilir ve 7.9 şiddetinde olabilir." şeklinde konuştu.

Istanbul Depremi (2)

İstanbul için riskli ilçeleri vurgulayan Moriwaki, yumuşak zeminli bölgelerin öncelikli olarak dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Yumuşak zeminin depremin etkisini artırdığını ifade eden uzman, Avcılar'daki 1999 Gölcük depreminde binaların çökmesinin nedeninin yumuşak zemin olduğunu dile getirdi. Kentsel dönüşüm için belediye başkanlarının depremi anlayabilen ve eğitimli kişiler olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin