İran, yerli üretim bir hava-hava füzesi ile donatılmış yeni insansız hava aracını başarılı bir şekilde test ettiğini açıkladı. İran Devlet Medyası Tasnim'e göre, İran Ordusu Hava Savunma Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Alireza Sabahifard, ısı güdümlü AD-08 füzesinin modifiye edilmiş bir versiyonunun yeni insansız hava aracına entegre edildiğini bildirdi.

Tasnim'in verdiği bilgilere göre, İranlı mühendisler, bu füzeyi insansız hava aracına entegre etmek için yaklaşık bir buçuk yıl süren yoğun araştırma ve testler gerçekleştirdi.

iran siha

Bu füze, insansız hava araçları, savaş uçakları ve helikopterler gibi hava hedeflerine karşı kullanılabilen 8 ila 16 kilometre menzile sahiptir ve radar yardımı olmadan hedefe kilitlenebilmesi için pasif kızılötesi güdüm sistemine sahip.

Tahran, bu insansız hava aracını hava hedeflerine karşı bir savunma önlemi olarak on yılı aşkın bir süre önce geliştirdi. Bu insansız hava aracı 1,000 kilometreden fazla uçabilir ve 47,000 feet'ten daha yüksek bir servis tavanına sahiptir. Ayrıca, insansız hava aracı iki adet 115 kilogramlık bomba veya 227 kilogramlık hassas güdümlü mühimmat taşıma kapasitesine sahip.

Editör: Evrim Tuna Şahin