İnsuyu Mağarası, Türkiye'nin Burdur ilinde bulunan bir mağaradır. Mağara, Toros Dağları'nın içinde yer alır ve 597 metre uzunluğundadır. Mağara, içinde bulunan sarkıt ve dikitler ile ünlüdür. Sarkıt ve dikitler, mağaranın tavanında ve duvarlarında bulunan kireçli suların damla damla birikmesi ile oluşmuştur. Mağaradaki sular, şeker ve mide rahatsızlıkları olanlar için şifalı olduğu söylenmektedir.

İnsuyu Mağarası, 1965 yılında turizme açılmıştır. Mağaraya giriş ücretlidir. Mağara, haftanın her günü ziyarete açıktır. Mağara ziyareti yaklaşık 1 saat sürmektedir.

Mağaranın girişinde, ziyaretçilere mağara hakkında bilgi veren bir broşür verilmektedir. Broşürde, mağaranın tarihi, oluşumu, sarkıt ve dikitler hakkında bilgiler yer almaktadır. Mağaranın içinde, ziyaretçiler için yürüyüş yolları ve merdivenler bulunmaktadır.

Mağaranın içinde, aydınlatma sistemi bulunmaktadır. Ancak aydınlatma sistemi, mağaranın derinliklerine doğru azaldıkça yetersiz hale gelmektedir.

Bu nedenle, mağaranın derinliklerine doğru gitmek isteyen ziyaretçilerin fener taşımaları tavsiye edilmektedir.

Mağaranın içinde, ziyaretçiler için çeşitli fotoğraf çekme noktaları bulunmaktadır. Mağaranın içinde, sarkıt ve dikitler, göletler ve mağara duvarlarındaki çeşitli oluşumlar fotoğraf çekilebilecek güzelliktedir.

Mağara, ziyaretçilerine doğanın güzelliğini ve şifasını sunmaktadır. Mağara, Burdur'da görülmesi gereken önemli turistik yerlerden biridir.

İnsuyu Mağarası Nerede Ve Nasıl Gidilir?

İnsuyu Mağarası, Burdur ilinin merkez ilçeye bağlı Çatağıl Köyü'nde yer almaktadır. Burdur ile mağara arasındaki mesafe 12 kilometredir. Burdur merkezden mağaralara ulaşmak için, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi önünden geçen yolu takip etmek gerekmektedir. Isparta üzerinden mağaralara gitmek için, Ağlasun ve Çeltikçi yolunu kullanmak gerekmektedir. Antalya üzerinden mağaralara gitmek için, Burdur yolunu takip etmek gerekmektedir.

İnsuyu Mağarası Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri 2023

Mağara her gün saat 08:30'da kapılarını ziyaretçilere açmaktadır. Yaz mevsiminde gün batımına kadar, yani 19:00'a kadar, kış mevsiminde ise günün erken saatlerine, yani 17:00'ye kadar ziyaret edilebilir.

Mağarayı keşfetmek isteyenler için 2023 yılında giriş ücretleri şu şekildedir:

·         Tam bilet 20 TL

·         Öğrenci bileti 10 TL

·         Öğretmenler için ise 15 TL geçerlidir.
 

Önemli bir not olarak, Kültür Bakanlığı'na bağlı olmadığından dolayı, ne yazık ki Müze Kart geçerli değildir.