Ehliyet1

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik, uyku apnesi tanısı konmuş kişilerin artık ehliyet alamayacağı ya da mevcut ehliyetlerini yenileyemeyeceği şeklindeki iddialara yol açtı. İletişim Başkanlığı bu konuda bir açıklama yaptı.

"İLETİŞİM BAŞKANLIĞINDAN YAPILAN AÇIKLAMA"

Ehliyet2

Uyku apnesi tanısı konan kişilerin ehliyet alamayacakları veya yenileyemeyeceklerine dair dolaşan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bu tür iddiaların manipülasyon içerdiğini ve gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin 7. maddesine göre:

  • Ağır veya orta derecede uyku apnesi tanısı konan ve gündüz uyku hali yaşayan kişiler, tedavi görmeden ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyeceklerdir.
  • Uyku apnesi tedavisi görmüş ve kontrol altına alınmış kişilere, doktor heyeti tarafından ehliyet verilebilecektir.

UYKU APNESİ NEDİR? NEYDEN KAYNAKLANIR?

Uyku Apnesi Maskesi

Uyku apnesi, kişinin uyku sırasında solunumunun geçici olarak durması veya azalması durumudur. Solunum yolu tıkanıklığı veya beyin tarafından solunum kaslarının yeterince kontrol edilememesi gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

Uyku apnesi ve trafik güvenliği:

Uyku apnesi, sürücülerin direksiyon başında uykuya dalmasına ve trafik kazalarına yol açmasına neden olabilir. Bu nedenle, uyku apnesi tanısı konan kişilerin tedavi görmeleri ve trafik güvenliğine katkıda bulunmaları önemlidir.