İkinci el araçlarla ilgili yapılan bir araştırmada, geçtiğimiz yılın Aralık ayından bu yana fiyatların yükseliş eğiliminde olduğu belirlendi. Aralık ayı itibarıyla yaşanan 4 aylık süreçte ikinci el araç fiyatları dikkat çeken bir artış gösterdi. Peki araç fiyatları neden yükseliyor? İkinci elde fiyatı en çok artan modeller hangileri? Piyasada en hızlı satılan modeller hangileri? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

ARAÇ FİYATLARI DAHA DA ARTAR MI?

Bu süreçte talep, döviz kurundaki farklılıklar ve enflasyon etkisi olağan şekilde araç fiyatlarında artış etkisi gösterebilir. Otomobil almayı planlayan vatandaşlarımızın mevcut bütçe ve ihtiyaçlarına göre ikinci el veya sıfır otomobilleri değerlendirerek planlarını gerçekleştirmeleri avantajlı olacaktır.”

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneğinin (ODMD) mart ayı verilerine göre, geçen ay ülke genelinde 109 bin 828 adet otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşti.

Geçen ay otomobil satışları 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 9,9 artarak 87 bin 71 adede ulaşırken, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 7,9 azalışla 22 bin 757'ye geriledi.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık mart ayı ortalama satışlarına göre ise yüzde 50,9 artış gösterdi.

Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, ocak-mart döneminde yıllık bazda yüzde 25,2 artarak 295 bin 519 adet olarak gerçekleşti.

İlk çeyrekte otomobil satışları yüzde 33,05 artarak 233 bin 389 adede, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 2,6 yükselişle 62 bin 130 adede ulaştı.

Ocak-mart döneminde satılan otomobillerin yüzde 67'si benzinli, yüzde 14,2'si hibrit, yüzde 10,8'i dizel, yüzde 7,1'i elektrikli, yüzde 0,9'u ise otogazlı araçlardan oluştu.

Pazar liderliğini koruyan Renault, yılın ilk üç ayında geçen yıla göre satışlarını yüzde 93 artırarak 32 bin 24 araç sattı.

Pazar liderliğini koruyan Renault, yılın ilk üç ayında geçen yıla göre satışlarını yüzde 93 artırarak 32 bin 24 araç sattı.

İkinci sırada yer alan Fiat üç ayda 23 bin 892 araç sattı ancak geçen yılın aynı dönemine göre satışlarının yüzde 30,5 azalması dikkat çekti.

Listede yer alan sürpriz marka ise Chery oldu. Şirket geçen yıl üç ayda 629 araç satarken, bu yıl rakamı yüzde 2359 artırarak 15 bin 467'ye çıkarma başarısını gösterdi.

Toyota Ocak - Mart 2024 tarihlerinde önceki yıla göre satışı yüzde 120 yükselterek 14 bin 337 araç sattı. Fransız Peugeot üç ayda 12 bin 980 araç satışıyla geçen yılın yüzde 4,3 gerisinde kaldı.

Listenin 6'ncı sırasında yer alan Hyundai'de geçen yıla göre büyük değişim olmadı. Şirket üç ayda 12 bin 959 araç sattı.

Citroen üç ayda 12 bin 602 araç sattı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82'lik bir artış görüldü.

Alman Volkswagen, 12 bin 329 satışla listenin 8'inci sırasında kendine yer buldu.

Opel geçen yıla göre satışlarını yüzde 15,75 artırarak 11 bin 229 araç sattı.

Dacia'nın satışları bu yıl yüzde 10 düşerek üç ayda 10 bin 889 olarak kayda geçti.

“Sene başından itibaren artan sıfır otomobil fiyatlarına karşın ikinci el araç fiyatları sabit seyrini korumuştu. Bu sebeple olması gerekenden bir miktar daha fazla açılan sıfır/ikinci el fiyat makasının kullanıcı tercihini ilkbahar - yaz ayları itibarıyla ikinci el piyasasına çekeceği ve artan talebe istinaden ikinci el fiyatlarında artış yaşanabileceğini önceki öngörülerimizde belirtmiştik.

Aralık ayından itibaren ikinci el fiyatlarında artış görülse de bu çerçevede kayda değer ilk değişim şubat ayı itibarıyla başladı. Takip eden mart ayında %1, içinde bulunduğumuz Nisan ayında ise fiyatlarda kademeli olarak %2 oranında artış gözlemlendi. İlk 4 aylık süreç değerlendirildiğinde ikinci elde fiyatların yaklaşık %5 oranında arttığını söyleyebiliriz.

İKİNCİ EL ARAÇLARA TALEP ARTTI MI?

Otomotiv piyasasına dair yılın ilk yarısında sıfır araç satışlarının yüksek seyredeceği, artan fiyat makası sebebiyle yılın ikinci yarısında talebin İkinci el otomobile kayarak iki piyasanın dengeleneceğini öngörmekteydik. Buna dair ilk değişim şubat ve mart ayında yaşandı.