Yasa teklifi, Meclis'e sunulmadan önce bazı detayları açıklığa kavuştu. Bu yasaya göre, günlük kiralık evlerin hem kiraya verenleri hem de kiralayanları sorumlu olacaklar.

Betül Alakent'in Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, günlük kiralık evlerini kiralamak isteyenler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan "Turizm Konutu" ruhsatı almak zorunda olacaklar. Bu ruhsat, konutun kapısında görünür bir şekilde asılmalıdır. Ruhsatı olmayanlar, evlerini günlük kiralık olarak kiraya veremeyecekler.

Günlük kiralık evlerde ruhsat alma şartları neler?

Ruhsat almak isteyenlerin belirli şartları yerine getirmeleri gerekecek. Bu şartlar arasında yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, ve atık kontrol belgesi gibi güvenlik önlemleri yer alacak. Ayrıca, günlük kiralık evlerde otel odalarında bulunması gereken malzemelerin (saç kurutma makinesi, nevresim, havlu, vb.) sağlanması da istenecektir.

Komşuların onayını almak da gereklilikler arasında yer alacak ve bir apartman sakini dahi itiraz ettiğinde günlük kiralama yapılamayacaktır.

Kurallara uymayanlara 1 milyon TL ceza!

Kanun kabul edildiğinde, günlük kiralama kurallarına uymayanlar para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar. Daire başına 1 milyon TL'lik bir ceza öngörülüyor ve eksik belge veya kiralamaya devam edilmesi durumunda evler mühürlenecektir.

Ayrıca, günlük kiralık evlerde kiralama yapacak kişinin kimlik bilgileri alınacak ve bu bilgiler Emniyet ile paylaşılacaktır. Bu süreçleri hızlandırmak için e-Devlet üzerinden bir arayüz oluşturulacak ve bilgi paylaşımını yapmayan ev sahiplerine cezai yaptırımlar uygulanacaktır.

Editör: Evrim Tuna Şahin