2017 yılında Burdur Valiliği’nin su sorunlarını 2053’e kadar çözüldüğü duyurulmuştu. 21 Milyon bedelinde ihale yapılarak başlanan projeye göre Burdur’da önümüzdeki 20 yıl boyunca su sorunu yaşanmayacaktı.

Burdur Belediye Meclisi’nin aldığı karara göre, su kullanımına Nisan ayında kısıtlama getirildi. Burdur Belediye Başkanı Ali Ercengiz suyun israf edildiğine dair şu sözleri dile getirmişti, “Merdivenler yıkanırken apartmanlardaki su sayaçları bazen kayıtsız olabiliyor. Bunların da kayıt altına alınmasının bir yöntemi aşırı su tüketiminin yapıldığı yerde denetimlerin yapılması amacıyladır. Yoksa vatandaşımızın merdiven yıkamasına karşı değiliz ama hem su tasarrufu olur.”

Göller Yöresi Burdur Kuruyor

Ne Kadar Su Kaldığı Bilinmiyor

Başkan Ercengiz, içme suyu ve susuzluk sorunlarına karşın önlemler alındığını ifade etmişti. Ercengiz, “Önlemler alıyoruz, yeni sondajlar yaptırıyoruz ama yeraltında ne kadar suyu kaldığını kestiremiyoruz o nedenle de zabıtamıza bu konuda bir yönetmelik güncellemesi yaparak, yetkisini değiştirip, caydırıcı olması için. Amacımız ceza kesmek değil vatandaşımıza bir duyarlılık oluşturmak adına böyle bir gündem maddesini aldık. Asıl amacımız şu vatandaşımızı farkındalık oluşturmak çünkü karşısında bir cezai tedbir olmadığı sürece vatandaşımız her zaman şansını sonuna kadar zorluyor ya bu bilinci oluşturalım.” Sözleriyle vatandaşta su bilinci oluşturmanın önemini vurgulamıştı.

burdur gölü su sorunu

50 Metreden 210 Metre Derinliklere

Göller Yöresi adıyla anılan Burdur’da içme suları barajlardan değil, yer altı kaynaklarından gelerek insanlara ulaşıyor. Özellikle son yıllarda tüm dünyanın etkilendiği iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık nedeniyle göller kurumaya mahkum kalıyor. 2014 yılında içme suyu için yer altı kaynaklarının 50 metresine ulaşmak yeterli oluyorken bugün içme suyuna ulaşmak için 210 metre derinliklerine inmek gerekiyor.

Yanlış tarım ve hayvancılık politikalarının da sarsıcı biçimde etkilediği su sorunu Burdur vatandaşlarını susuzluğa götürme yolunda. Küçükbaş, büyükbaş hayvancılığında ve fazlasıyla su gerektiren tarımcılık faaliyetleri içme suyu kapasitesini yerle bir ediyor.

burdur gölü su

“Saniyede 240 Litre”

Bucak Belediyesi ise su sorununa dair açıklamasında, “İklim değişikliği sebebiyle Havaların çok kurak geçmesi uzun zamandır etkili yağışların olmaması nedeniyle içme suyu sondajlarımızın su seviyelerinde çok ciddi çekilmelere sebep olmuştur. Mevcut kullandığımız birçok sondajımızı da yeteri kadar su kalmadığı için geçici süreliğine durdurmuş bulunmaktayız. Günlük su tüketimimiz gündüz saniyede 220 litreleri akşam saat 19:30-24:00 arası 240 litreyi bulmaktadır.” günlük su tüketimine değinmişti.

“Sondaj kuyusunu açmadan önce çok geniş bir alanda jeofizik ölçümler yaptırarak su bulma ihtimalini artırmaya çalışıyoruz. Lütfen içme suyunu daha tasarruflu kullanalım gereksiz israflardan kaçınalım. Bahçe ve tarla sulama, araç yıkama, halı yıkama gibi su tasarrufunu olumsuz etkileyebilecek durumlara anında müdahale edilerek cezai işlem uygulanacaktır. Halkımızdan su tasarrufu konusunda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz.”

Tüm Burdurlular Burada ->  INSTAGRAM SAYFASI  FACEBOOK GRUBU

GÜNDEM HABERLERİ - GAZETEBU ANASAYFA