2 Bin kişi hayatını kaybetti
Libya'yı vuran Daniel Fırtınası, ülkenin doğusunda özellikle Derne kentinde büyük yıkıma yol açtı. Şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sel, evleri, iş yerlerini ve yolları sular altında bıraktı. Elektrik ve iletişim hatları kesildi, birçok araç ve bina hasar gördü.
Derne'de sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bini geçti. Kayıp sayısı ise yaklaşık 7 bin olduğu tahmin ediliyor. Kentte birçok köy ve yerleşim yeri de sel felaketinden etkilendi.

Yardım çağrıları yapılıyor, Libya yasta...
BM'nin Libya İnsani Yardım Koordinatörü Georgette Gagnon, sel felaketi nedeniyle birçok köyün etkilendiğini ve yardım çağrısında bulundu. Gagnon, "Daniel Fırtınası’nın ülke üzerindeki ciddi etkisinden derin üzüntü duyuyorum. Tüm yerel, ulusal ve uluslararası ortakları doğu Libya'daki insanlara acil insani yardım sağlamak için el ele vermeye çağırıyorum." dedi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Libya'da yaşanan sel nedeniyle ülkede 3 günlük yas ilan etti.

Türkiye'den yardım gidecek 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'da meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi ve Türkiye'nin yardım gönderdiğini açıkladı. Türkiye, sel felaketinin ardından Libya'ya yardım göndereceğini duyurdu. AFAD, bölgeye arama kurtarma ekipleri, iş makineleri ve gıda malzemeleri gönderecek.

Libya'daki sel felaketi, iklim değişikliğinin etkilerinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi, iklim değişikliğinin etkilerine karşı özellikle savunmasız durumda. Bu bölgede daha sık ve şiddetli hava olaylarının yaşanması bekleniyor.

Editör: Evrim Tuna Şahin