Emlak vergisi ödeme tarihi 31 Mayıs 2024'te sona eriyor. Vergiyi ödemeyen ev sahipleri daha yüksek bir miktar ödemek zorunda kalacak.

8636D8Df Z5Y1Gc85Ahmoslk5Jopsp9

GECİKME ZAMMI UYGULANACAK

Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak vergisinin iki eşit taksitte ödenebildiğini belirtti. Birinci taksitin son ödeme günü 31 Mayıs Cuma olarak belirlendi. Vergi, gayrimenkulün kayıtlı olduğu belediyeye ödeniyor ve ödeme yöntemleri belediyeden veya e-Devlet üzerinden öğrenilebilir. Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi halinde her ay için yüzde 3,5 gecikme zammı uygulanacak.

C9Jv0 Qc A10 Gn Z J2O U8 Dtc A

YÜZDE 29,23 ARTTI

Özelmacıklı, mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2024 yılı vergi değerlerinin, 2023 yılı vergi değerlerinin yüzde 29,23 oranında artırılmasıyla belirleneceğini açıkladı. Emlak Vergisi Kanunu'na göre, meskenlerde bina vergisi binde 1, diğer binalarda binde 2 olarak uygulanırken, arazilerde binde 1 ve arsalarda binde 3 vergi oranı geçerlidir. Büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlarda vergi oranları yüzde 100 artırılarak uygulanmaktadır. Yeni inşa edilen binaların vergisi, arsa veya arsa payının vergisinden düşük olamaz ve bu kural, binaların inşası tamamlandıktan sonraki dört yıl boyunca geçerlidir.

Ev Sahibi Ve Kiracilar Dikkat Kira Zam Oraninda Cok Onemli 8 Detay 9 Go G

İNDİRİMDEN NASIL YARARLANILIR?

Özelmacıklı, indirimli bina vergisi oranından kimlerin faydalanabileceğini açıkladı. Brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip olan engelliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ve kendisine bakmakla yükümlü kimsesi 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç, gelirleri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret olanlar, gaziler ve şehitlerin dul ve yetimleri indirimli bina vergisi uygulamasından yararlanabilirler.

38147 1

Kaynak: Haber Merkezi