Milyonlarca kişiyi ilgilendiren kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk ücreti belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kira, komşu hakkı ve Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklarda bir saatlik arabuluculuk ücreti taraf başına 580 TL'den başlıyor.

Kira uyuşmazlıklarına arabuluculuk nasıl olacak?

Kira uyuşmazlıklarına yönelik olarak zorunlu arabuluculuk sistemi getirilmişti. 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeyle, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı.

evsahibi kiracı uyuşmazlığı

1 Ocak'ta yürürlülükte!

Bu kapsamda, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni arabuluculuk ücret tarifesine göre, kira uyuşmazlıklarında bir saatlik arabuluculuk ücreti taraf başına 580 TL'den başlıyor. Ücret, taraf sayısına göre de değişiyor.

Küresel Emlak Sektörü (2)

Arabuluculuk ücretleri  nasıl olacak?

Örneğin, bir kira uyuşmazlığında taraflar arasında iki kişi varsa, arabuluculuk ücreti her bir taraf için 580 lira olmak üzere toplamda 1160 lira olacaktır. Üç veya beş kişi taraf olması durumunda, ücret taraf sayısına bakılmaksızın 1200 lira olacaktır. Altı veya on kişi taraf olması durumunda, ücret taraf sayısına bakılmaksızın 1300 lira olacaktır. On bir veya daha fazla kişi taraf olması durumunda, ücret taraf sayısına bakılmaksızın 1400 lira olacaktır.

evsahibi kiracı uyuşmazlığı

Arabuluculuk ücreti, arabuluculuk faaliyetinin başladığı tarihte geçerli olan tarifeye göre belirlenir.

1 OCAK 2024'TEN SONRA GEÇERLİ OLARAK ARABULUCULUK ÜCRET TARİFESİ:

Evsahi̇bi̇ Ki̇raci Uyuşmazliği

Evsahi̇bi̇ Ki̇raci Uyuşmazliği Tari̇fesi̇

Evsahi̇bi̇ Ki̇raci Uyuşmazliği Arabulucuk

Kaynak: Evrim Tuna Şahin