Op. Dr. Alur, erken damar yaşlanmasının, aynı yaş ve cinsiyetteki bazı bireylerde damar yapısının daha erken bozulması, ilerleyici elastin lif kaybı ve kollajen liflerde anormal artışa bağlı olarak damar sertleşmesi, arter yapısında ve fonksiyonunda erken hasarlanma oluşması olarak tanımlandığını söyledi.

Op. Dr. Alur, erken damar yaşlanmasının nedenleri arasında mitokondriyal disfonksiyon, oksidatif stres, kronik inflamasyon (iltihaplanma), telomer kısalması, histon modifikasyonları ve DNA metilasyonu olduğunu belirtti. Bu mekanizmaların son varış noktası damarlarımızın iç yüzeyini oluşturan endotel hücrelerinin işlevsel bozukluğu, damar düz kas hücrelerinin hiperplazisi/hipertrofisi (aşırı çoğalması veya büyümesi), artmış damar sertliği (damar esnekliğinin kaybolması), damar duvarında tonus düzensizliği (damarların tansiyon değişikliklerine uyumluluğunun azalması) ve damarların genişleyebilme kapasitesinin (elastikiyet) kaybıdır.

Op. Dr. Alur, erken damar yaşlanmasının en önemli nedeninin kronik düşük dereceli inflamasyon (KDDİ) olduğunu söyledi. KDDİ’na yol açan etiyolojik faktörlerden birinin insülin direnci diğerinin ise periodontitis (diş eti iltihabı) olduğunu belirtti.

Op. Dr. Alur, erken damar yaşlanmasının yavaşlatılması veya durdurulması için KDDİ’nin tedavi edilmesi veya kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Bunun için insülin direncinin (Tip 2 Diyabetes mellitus) ve periodontitisin (diş eti iltihabının) önlenmesi veya tedavisine yönelik önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Op. Dr. Alur, toplumda KDDİ konusunda farkındalık oluşturulması gerektiğini, insülin direnci (Tip 2 Diyabetes mellitus) ve periodontitis (diş eti iltihabı) ile ilgili koruyucu tedbirlere ağırlık verilmesi gerektiğini, bilgilendirici etkinlikler düzenlenmesi gerektiğini ve okullarda öğrencilere bu konunun öneminin anlatılması gerektiğini söyledi.

Op. Dr. Alur, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının daha küçük yaşlarda kazandırılmasının önemli olduğunu, ağız ve diş/dişeti sağlığının ne kadar önemli olduğunu, ağız ve diş/dişeti iltihaplanmasının yaşlanmayı hızlandırdığı, damar sağlığını olumsuz etkilediği, kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığı, ağız hijyeninin ve diş/dişeti bakımının bizi kalp ve damar hastalıklarından korumada ne kadar önemli olduğunun topluma yeterince ve ısrarla anlatılması gerektiğini vurguladı.