SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları, 2023 yılı Ocak ve Temmuz aylarında önceki 6 aylık enflasyon gerçekleşmelerine göre artırılacak. Buna göre, 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 40.28'e çıktı. Bu durumda, en düşük emekli aylığı da yüzde 40.28 zammı garantilerken, refah payıyla birlikte artışın yüzde 50'yi geçmesi bekleniyor.

Memur emekli aylıkları ise toplu sözleşme hükümlerine göre Ocak ayında yüzde 15, Temmuz ayında yüzde 10 oranında artırılarak, enflasyon farkları ayrıca ilave edilecek. Buna göre, memur ve emeklisinde de enflasyon beklentisi yüzde 49.27'ye çıktı.

PARA -1

En düşük emekli maaşı 10.000 TL'yi aşacak

En düşük emekli aylığı, 2022 yılı Ocak ayında 3500 liradan 7500 liraya yükselmişti. Bu yılki zamlarla birlikte, en düşük emekli aylığının 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor.

Memur ve memur emeklileri de toplu sözleşmeye göre, Ocak ayında yüzde 15 zam alacak. Bu oran, enflasyon farkıyla birlikte yüzde 25'i aşacak.

PARA -2

Asgari ücrete ne kadar gelecek?

Asgari ücretli de Ocak ayında yüzde 50 zam alacak. Bu zamla birlikte, asgari ücret 6 bin 471 lira yükselecek.

Kamu işçileri de toplu sözleşmeye göre, Ocak ayında yüzde 25 zam alacak. Bu oran, enflasyon farkıyla birlikte yüzde 35'i aşacak. Devlet memurlarının ek ödemeleri de yüzde 25 zamlanacak.

Sosyal yardımlardan yararlanan vatandaşlara da zam yapılacak. Bu zamlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanacak.

para-tl-lira-2-82Oj_cover

Emekli Aylığı Hesaplama Yöntemi

Emekli aylığı hesaplama yöntemi, sigortalının çalıştığı süre, prim ödeme gün sayısına göre belirlenir. Hesap yapılırken öncelikle aylık brüt kazanç belirlenir. Brüt kazancı, Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilen ücretlerin toplamına eşittir. Ardından prime esas kazanç belirlenir. Hesap yapılırken prim ödeme gün sayısı dikkate alınır. Prim ödeme gün sayısı, sigorta süresi arttıkça aylık da yükselir.

Aylık hesabında 2000 öncesi, 2000-2008 ve 2008 sonrası olmak üzere 3 dönem esas alınır. Bu tarihlerde yapılan yasal değişiklik nedeniyle hesaplama da farlılık gösteriyor.

Editör: Evrim Tuna Şahin