SSK ve Bağkur emekli aylıklarına ek zam uygulandı ve oran yüzde 49,25'e yükseltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yapılan ek zamdan kaynaklı farkların ödeme tarihini duyurdu. Yeni ek zamlarla birlikte kök maaş tablosu da güncellendi. Hangi emekliler 10 bin TL'nin üzerinde maaş alacak? En düşük emekli maaşı artacak mı? 

Emekli kök maaş farkı ne zaman yatacak?

2024 yılında emekli maaşlarındaki artış oranı eşitlendi. Memur emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklileri aynı oranda zam alacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan şu şekilde açıklamada bulundu:

"13 milyonu bulan ssk ve bağkur emeklilerimize buradan bir müjde vermek istiyorum. SSK ve Bağkur emeklilerimizin emekli aylıklarındaki artışı ocak ayı itibariyle yüzde 49,25'e yükseltiyoruz. Böylece tüm emeklilerimizin aynı oranda artış almasını sağlamış olduk. Aslında başka bir ifadeyle hiçbir ayrım yapmaksızın tüm emeklilerimize ocak 2024 itibariyle ilk 6 ay için emekli maaşlarında aynı oranda artış sağlayıyoruz." 

Emekli farkı Resmi Gazete'de ne zaman açıklanacak?

Bakan Işıkhan, emekli maaşlarına yapılan artış nedeniyle oluşan farkın ise Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra oluşan aylık farkları yaklaşık bir hafta içerisinde emeklilerin hesabına yatmış olacağını açıkladı.

Emekli Maaş Farkı 2

En düşük emekli maaşında artış olacak mı?

Meclis'e sunulan yasa teklifinde en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak öngörülmüştü. En son alınan emekli maaşı artış kararıyla birlikte, bu rakamda herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

Emekli Maaş Farkı

Güncel emekli maaşları nasıl olacak? (Emekli maaşları tablosu)

2024 Ocak'ta güncellenen emekli maaşı tablosu şu şekildedir:

  • 7,750 TL emekli maaşı alan bir kişi, yüzde 49,25 artışla birlikte 11,566 TL alacak.
  • 10,000 TL emekli maaşı alan bir kişi, yüzde 49,25 artışla birlikte 14,925 TL alacak.
  • 13,500 TL emekli maaşı olan bir kişinin yeni maaşı 20,148 TL olacak.
  • 15,000 TL emekli aylığı alan bir kişinin maaşı 22,387 TL seviyesine çıkacak.
  • 17,500 TL emekli maaşı alan bir emeklinin maaşı yeni zam oranıyla birlikte 26,118 TL olacak.

Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılacak

Kök maaşa göre emekli maaşı nasıl hesaplanır?

Yapılan yeni ek zam ile birlikte, en düşük maaş olan 10 bin TL'yi alan emekliler için kök maaş önemli hale geldi. Kök maaşı 6,500 TL olan bir emekli, en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL'nin üzerinde aylık alacak. 6,500 TL'nin altında olan emeklilerin maaşları ise en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL'ye eşitlenecek.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin