Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında ek yüzde 5'lik zamla birlikte emeklilere toplamda yüzde 42,6 zam yapıldığını duyurdu ve en düşük emekli maaşını 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye çıkardı.

emekli kök maaş

Kök maaşlara yüzde 42,6 zam yapılmasına rağmen, en düşük maaş skalasında bulunan ve maaşı 7 bin 500 TL'ye tamamlanan milyonlarca emekli, enflasyon farkının altında zam almak durumunda kaldı. Kök maaşı 7 bin 13 TL'nin altında olan emeklilerin maaşı yüzde 33 zamla 10 bin TL'ye çıkarıldı. Ancak, bu rakam, enflasyon farkının yüzde 37,57 olduğu dönemde yüzde 4,57 daha düşük gerçekleşti.

emeklilerin maaşı enflasyon karşısında eridi

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ek yüzde 5 zam için yaptığı açıklamada şu  ifadeleri kullanmıştı:

"SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımızın müjdesini, buradan vermek istiyorum. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin Ocak 2024'den itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6’ya yükseliyor. Önümüzdeki Temmuz ayındaki artışlarla birlikte, emeklilerimizin hepsi aynı oranlarda maaş artışına kavuşmuş olacaktır. Yani memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan tüm emeklilerimizin yıllık maaş artış oranları Temmuz’da eşitlenecektir."

Kaynak: Evrim Tuna Şahin