Eylül ayında enflasyon yüzde 4,75 artarak, yıllık bazda yüzde 61,53'e yükseldi. Bu verilere göre, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan 3 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 25,11 olarak gerçekleşti.

Memur ve memur emeklileri için bu oran oldukça önemlidir. Toplu sözleşme zammına ek olarak, enflasyon farkı da alırlar. Temmuz ayında yüzde 6'lık sözleşme zammı alan memur ve emekliler, bu oranı aşan miktarda enflasyon farkına hak kazanacaklar.

Eylül sonunda bu rakam yüzde 18'i aşmış durumda. Net rakam, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olacak.

3 Aylık Enflasyon Farkı Nasıl Hesaplanacak?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için durum biraz farklıdır. Bu kapsamdaki emekliler, her altı ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zam alacaklar. Yılın ikinci yarısında üç aylık veriler açıklandığı için şu an için yüzde 25,11'lik bir zam imkanı doğmuştur. Yılın geri kalan üç ayına ilişkin verilerin açıklanmasıyla zam oranı kesinleşecek.

Memur ve Memur Emeklileri Zammı Ne Olacak?

4 Ocak 2024'te açıklanacak olan enflasyon oranı, memur ve emekli maaşlarındaki zam oranlarını netleştirecek. Hükümetin bu oranların üzerine refah payı ekleyip eklemediği de önemli bir faktördür. Hükümetin Orta Vadeli Program'da (OVP) öngördüğü yıl sonu enflasyonu yüzde 65'ti, ancak Eylül sonu itibarıyla yüzde 61,53'e ulaşıldı. Kesin rakam, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait verilerle belirlenecek.

Editör: Evrim Tuna Şahin