Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle verilecek 5.000 TL'lik emekli ikramiyesi, yalnızca aktif bir işte çalışmayan emeklilere özel bir teşvik olarak sunulacak. Bu özel ikramiye, Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları çerçevesinde, bir kereye mahsus olmak üzere verilecektir. Emekli olan, fakat hala iş hayatında faal olarak çalışmaya devam eden emeklilere bu ikramiye verilmeyecektir.

SGK'dan erken emeklilik açıklaması 46-50 yaş aralığında emekli olabilecek meslekler

Emekli ikramiyesi ne zaman yatacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu emekli ikramiyesinin Kasım ayının ilk iki haftası içerisinde hesaplara yatırılacağını belirtmiştir. Erdoğan, “Emekli olup, fiilen çalışmaya devam eden emeklilerimizi bu düzenlemenin dışında bırakıyoruz. Bu ödemeler Kasım ayının ilk yarısı itibariyle emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacaktır. Yılbaşında emeklilerimizin durumunu tekrar gözden geçirip her türlü fedakarlığı sergileyeceğiz. Bu kararın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

PARA -2

İkramiye kimlere yatacak?

Emekli ikramiyesinin sadece çalışmayan emeklilere verilmesi, kamuoyunda bazı tartışmalara yol açmış olsa da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın bu konuda yaptığı açıklama, kimlere bu ikramiyenin verileceğini netleştirdi.

Bakan Işıkhan “Biz düzenlemeyi tamamladık. Çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktık. Emekli ikramiyeleri ile ilgili kapsam genişlemeyecek” dedi.

emekli para

Dul ve yetim aylığı alanlara ikramiye ne kadar?

Dul ve yetim aylığı alanlar da emekli kapsamında değerlendirildiğinden, ikramiyeden yararlanacak. Ancak, ikramiyenin miktarı, dul veya yetim aylığı alan kişilerin hak sahipliği oranına göre belirlenecek.

Enflasyon Emekli Zammını Gölgede Bırakıyor

Dul olup çocuğu olmayanlar, emekli aylığı hak sahipliği oranlarının yüzde 75'i oranında ikramiye alacak. Buna göre, 5 bin TL'lik ikramiyenin yüzde 75'i olan 3750 TL, dul olup çocuğu olmayanlara verilecek.

Dul olup çocuğu olanlar, emekli aylığı hak sahipliği oranlarının yüzde 50'si oranında ikramiye alacak. Buna göre, 5 bin TL'lik ikramiyenin yüzde 50'si olan 2500 TL, dul olup çocuğu olanlara verilecek.

Yetim olanlar, emekli aylığı hak sahipliği oranlarının yüzde 25'i oranında ikramiye alacak. Buna göre, 5 bin TL'lik ikramiyenin yüzde 25'i olan 1250 TL, yetim olanlara verilecek.

Örneğin, dul olup çocuğu olmayan bir kişinin emekli aylığı 2000 TL ise, bu kişi ikramiye olarak 3750 TL alacak. Dul olup çocuğu olan bir kişinin emekli aylığı 3000 TL ise, bu kişi ikramiye olarak 2500 TL alacak. Yetim olan bir kişinin emekli aylığı 1000 TL ise, bu kişi ikramiye olarak 1250 TL alacak.

Editör: Evrim Tuna Şahin