Ceza almak istemeyen faiz ödemek istemeyen vatandaşlarımızın son tarih 30 Kasım’a kadar ödeme yapmaları gerekmektedir. Uyarılar geliyor. Trafik cezaları, MTV ve gelir vergisi gibi kamu alacaklarına ödenmeyen borçlardan dolayı faiz uygulanacak. Özellikle ek MTV ödemelerini yapmayanlar uyarıldı. İşte tüm gelişmeler ve detaylar…

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle oluşan finansman ihtiyacı dolayısıyla yapılan ek MTV düzenlemesi, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmıştı. AYM, ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptali istemini oy birliğiyle reddetti. Bu kararın ardından gözler gecikme faiz oranı ve ikinci taksit dönemine çevrildi.

Faizler arttırılacak

Gecikme faizi oranı hakkında son güncelleme geldi. 14 Kasım 2023 tarihi ile karar verilen ve yeni düzenleme ile yürürlüğe giren kamu alacakları için yapılan faiz oranı 2.5 oranından yüzde 3.5’e yükseltildi. Tabiki vatandaşa artırılan bu oran fazla geldi.

Yapılan faiz oranındaki bu artış, TÜİK'in enflasyon verilerine dayanarak belirlenen yeniden değerleme oranlarına ek olarak devlete karşı ödenmesi gereken vergi borçlarına uygulanacak. Yapılandırılmamış ve son ödeme tarihi geçmiş tüm borçlarda geçerli olacak olan bu oran, özellikle trafik cezaları, pasaport ve ehliyet ücretleri gibi birçok kamu borcunu kapsayacak şekilde belirlendi. Verilen bu karalar kamuoyu ile paylaşıldı.
Yapılacak olan gecikme faiz oranları hakkında Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, son olarak 21 Temmuz 2022 tarihinde yüzde 1 artışla yüzde 2.5'e çıkarılan gecikme faizleri, 14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yüzde 3.5'e yükseltildi. Bu değişiklikle birlikte, özellikle yüklü trafik borcu olan kişiler, borçlarını günü gününe ödemedikleri takdirde yüzde 3.5 oranındaki faizle karşı karşıya kalacaklar.

Devlet, idari para cezaları, vergi borçları ve diğer kamu alacakları için uygulanacak olan faiz oranını değiştirdi. Uygulanacak olan faiz oranı yeni kararlar ile yüzde 24’ten yüzde 36’ya yükseldi.