Recep Yazıcıoğlu, Denizli'de görev yaparken trafik kazasında hayatını kaybeden "Efsane Vali" olarak anıldı, 20. ölüm yıldönümü vesilesiyle birçok kişi tarafından anıldı. 08 Eylül 2003 tarihinde vefat etti.

Efsane vali Recep Yazıcıoğlu kimdir?

Yazıcıoğlu 1948'de Trabzon Sürmene'de doğdu ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olarak maiyet memuru olarak göreve başladı. 14 Mayıs 1984'te 36 yaşında en genç vali olarak Tokat Valiliği'ne atanarak görevine başladı.

Recep Yazıcıoğlu kimdir?

Wikipedia'da yer alan bilgilere göre;  Günümüzde Trabzon'un Köprübaşı ilçesine bağlı Yılmazlar köyünde doğdu. İlkokula doğduğu köyde başladı fakat babasının görevi nedeniyle ilk ve orta öğrenimini Milas'ta, lise öğrenimini Aydın'da tamamladı. Adnan Kahveci ile çocukluk ve ilkokul arkadaşıdır. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini tamamladıktan sonra 1968'de Aydın'a maiyet memuru olarak atandı. 1971-1984 yılları arasında sırasıyla Kalkandere, Bahçe, Hamur, Ayvacık, Kırıkhan, Alaca, Akçakoca ilçelerinde kaymakamlık görevinde bulundu. 1975 yılında da asteğmen olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığında askerlik görevini tamamladı.

Recep Yazıcıoğlu hakkında

1984 yılında 36 yaşında en genç vali olarak  Tokat Valiliğine atanan Recep Yazıcıoğlu 14 Ağustos 1989'da Aydın Valisi olarak göreve başladı. 19 Ağustos 1991 tarihinde Erzincan Valiliğine, 26 Eylül 1999'da Merkez Valiliğine, 30 Ocak 2003'te de Denizli Valiliğine getirildi.

Recep Yazıcıoğlu ailesi

Recep Yazıcıoğlu'nun felsefesi neydi?

“Kültür olarak siyah-beyaz bir yaklaşım içindeyiz. Siyah-beyaz, dost-düşman. İç düşmanlar-dış düşmanlar... Yahu ne oluyor kardeşim ya? Nasıl olur? Bir vatandaş nasıl ‘düşman’ olur? Düşman olduğuna kim karar verecek be kardeşim? ‘Dost-düşman’ askerî terminolojidir. Sivil hayatta ‘dost-düşman’ terminolojisi kullanılır mı ya! Bu askerî terminolojidir. Ondan sonra zenciler-beyazlar... ‘Falan okulu bitirenler vatan hainidir’, ‘feşmekân okulu bitirenler vatanseverdir’... Memleket hain dolu. O zaman hainler çıkıyor piyasaya. Bir zamanlar zenciler vardı, solcular biliyorsunuz bir zamanlar zenci idi. Şimdi zenci, irticacılar oldu. Yani her zaman bir zenci buluyoruz biz. Demek ki zencilere şiddetle ihtiyacımız var. Yani berikiler-ötekiler. Şimdi bütün bunlar bizim seçkinci anlayışın, dayatmacı anlayışın, tekelci anlayışın, toplum mühendisliğinin yanlış kavramları, vurguları... Kamplaşmalar, kemikleşmeler... Kafamız kalıplarla dolu, dogmalarla dolu. Herkesin kendi doğrusu var. Herkes kendine tapıyor. Farklılıkları zenginlik kabul etmiyoruz. Ve devlet, sistem; ideoloji üretiyor. İdeoloji üreten sistemler demokratik sistemler değil, faşist sistemlerdir. Devletin görevi ideoloji üretmek değildir. İdeoloji, kişilerin, grupların, sivil toplumun tercihidir. Devlet hakemdir, devlet teknik devlettir. Devlet hizmet üretir.

Süper vali Recep Yazıcıoğlu'nun 32. Gün programına katıldığı konuşma

Recep Yazıcıoğlu'nun vefatı

2 Eylül 2003'te Eskişehir-Ankara Yolu üzerindeki Temelli Mahallesi yakınlarında geçirdiği trafik kazası sonucunda olaydan 2 gün sonra bitkisel hayata girerek 8 Eylül 2003 tarihinde öldü. Cenazesi Aydın'ın Söke ilçesinde 10 Eylül 2003'te toprağa verildi. Vali filminde canlandırılan Recep yazıcıoğlu'nu Erdal beşikçioğlu canlandırdı. 

Süper vali Recep Yazıcıoğlu vefatı

Vali filmi oyuncuları kimlerdi?

  • Uğur Polat
  • Uğur Polat
  • İsmail Hacıoğlu
  • Hakan Boyav
  • Şebnem Dönmez
  • Ayşegül Ünsal
  • Şemsi İnkaya
  • Gökhan Soylu
  • Özgür Çevik
  • Uğur Demirpehlivan
  • Hakan Pişkin
  • Sinan Pekinton  
  • Hakan Gerçek
  • Türkü Hazer  

Vali filmi nerede çekildi?

Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu'nun hayatını anlatan 'Köprü' dizisinin ardından geçtiğimiz aylarda çekimlerine başlanan 'Vali' filminin Denizli bölümü, Denizli Lisesi'nde çekildi.

Vali Filmi kimi konusu neydi?

Star TV'de 2006 - 2008 yılları arasında yayınlanan Köprü dizisinin devamı niteliğinde çekilmiştir. Vali, Faruk Yazıcı etrafında gelişen olaylar ve şüpheli ölümünü konu almaktadır. 9 Ocak 2009'da vizyona girmiştir.

Süper Vali Recep Yazıcıoğlu anısına çekilen dizide yer alan meşhur hastane teftişi

Vali Recep Yazıoğlu'ndan geriye kalanlar nelerdi?

Bilgi kaynağı Wikipedia'da yer aldığı üzere; 

  • Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Eskiköy'de vatandaşlar tarafından yaptırılarak iki köyü birbirine bağlayan köprüye trafik kazasında yaşamını yitiren eski valisi Recep Yazıcıoğlu'nun adı verildi.
  • Denizli'de İncilipınar mevkisinde yapılan ve Ege Bölgesi'nin en büyük parkına adı verildi.
  • Kemaliye-Başpınar arasında Karasu Nehri üzerinde (Fırat Nehri'nin Kemaliye ilçesinden geçen kolu) yapılan, yapımında Recep Yazıcıoğlu'nun çok emeğinin geçtiği ve Köprü dizisine[9] de konu olan köprünün adı Vali Recep Yazıcıoğlu Köprüsü yapıldı.
  • Erzincan'ın Kemaliye ilçesi ile Çaltı İstasyonu arasındaki en uzun kara yolu tüneline adı verildi.
  • Aydın il merkezinde Aydın Belediyesince yaptırılan kültür merkezine adı verildi.
  • Tokat il merkezindeki eski SSK Devlet Hastanesinin adı, Tokat Vali Recep Yazıcıoğlu Devlet Hastanesi olarak değiştirildi.

Recep Yazıcıoğlu ile Muhsin Yazıcıoğlu kardeş mi?

Sadece soy isim benzerliği olmakla birlikte ikisi kardeş değildir.

Türkiye'nin en genç valisi ve Turgut Özal ilişkisi

Tayin edildiği her yerde dikkatleri üzerine çeken Yazıcıoğlu, dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın da dikkatini çekmişti. Bir süre izlemeye aldığı Yazıcıoğlu'ndan beklediği gibi sonuçlarla karşılaşan Özal, Yazıcıoğlu’nun ismini valiler kararnamesine yazdırmıştı. Ancak Kenan Evren, kaymakamın yaşının çok genç olduğunu öne sürerek bu karara itiraz etti. Neticede Özal baskın geldi ve Recep Yazıcıoğlu 36 yaşında Türkiye’nin en genç valisi olarak Tokat’a atandı. Burada ilk olarak eğitim konusunda çalışmalara başlayan vali, ahır gibi yerlerde okuyan öğrenciler için yeni derslikler yapılmasını sağlamıştı.

Turgut Özal ve Recep Yazıcıoğlu

Recep Yazıcıoğlu kitapları

  • Bu Sistem Değişmeli Recep Yazıcıoğlu Recep Yazıcıoğlu
  • Sil Baştan Recep Yazıcıoğlu
  • Sıradışı Bir Vali Recep Yazıcıoğlu
  • Neden Sıradışı Bir Valiyim Recep Yazıcıoğlu
  • Halkın Valisi Recep Yazıcıoğlu

Saygı ve özlemle anıyoruz.

Recep yazıcıoğlu Muhsin yazıcıoğlu

Recep Yazıcıoğlu Kimdir?

Recep Yazıcıoğlu vefat

Erdal beşikçioğlu vali filmi

Recep yazıcıoğlu ve erdal beşikçioğlu

Vali dizisi oyuncuları

Genç vali Recep Yazıcıoğlu

Turgut Özal Recep Yazıcıoğlu

Recep Yazıcıoğlu Kitapları