Çocukluğumdan bugüne oldum olası Mevlit törenlerini çok severim. İnsanların birlik ve beraberlik içerisinde toplanması, yapılan dualar beni oldukça etkilemiştir. 

Hele Mevlit sonrası ikram edilen yemeklere bayılırım.

Eskiden yemekler mevlit düzenleyen vatandaşlarımızın evlerinde olurdu. 

Kalabalık olursa komşu evlerde de yemekler yenirdi. Yer sofrası kurulurdu. Bu yer sofrasında yedi sekiz kişi oturduğumuz olurdu. Yemek tabaklarını taşıyan ev sahipleri, sofrada oturanlara doydunuz mu? Daha yemek getirelim mi diye sorarlardı...

Ben de, bölgemize has olan kulaklı çorbasını çok severdim (Mantı çorbası) Arkadaşlara takviye çorba getir derdim. Arkadaşlarım hep gülerdi. 

Çok güzel günlerdi.

Bu tür mevlit yemekleri insanları birbirine kaynaştırırdı. 

Komşular yardımlaşma amacıyla bir kısmı çatal kaşık, bir kısmı tabak bardak, bir kısmı da yemek pişirilecek kazanları getirirdi. Yemek pişirenler bir bölümde, bulaşık yıkayanlar bir bölümde işbirliği içerisinde çalışırlardı. Yemek kazanlarda piştikten sonra, yemekleri tabaklarla taşıyan kişiler seri bir şekilde sofralara götürürdü. Yemek sonunda sofrada bulunan bir kişi yemek duasını okurdu.

Mevlit okumak, okutmak ve dinlemek yıllar boyu süregelen bir gelenektir, adettir, kültürdür. 

Mevlit töreni, Mevlid okumak ve okutmaktan ibaret değildir sadece... 

Bunun bir de gelen konukları güzel bir şekilde ağırlama ve uğurlama telâşı vardır. 

Günün sonunda,

Hane sahibi okunan Mevlid’le, getirilen salavatlarla, sunulan ikramlarla ve misafirlerine yapmış olduğu maddi ve manevi paylaşımları ile bir huzura ve feraha kavuştuğunu hisseder; 

Bir görevi ve sorumluluğu yerine getirmenin duygusuyla rahatlar. 

Mevlide katılan misafirler de bu davete iştirak edebildiklerinden, bu ortamda dinledikleri Kuran-ı Kerim, getirdikleri tekbirlerin, salavatların manevi gücünü üzerlerinde hissederek evlerine huşu ve huzur içinde dönerler.

Bu vesileyle;

Dün Kızılkaya'da bir akrabamızın Mevlit törenine katılım sağladık. 

Eskileri yad ettik. 

Tüm vatandaşlarımız birlik ve beraberlik içerisinde Mevlit törenine katılım sağladılar.

Allah kabul etsin...

Çok güzeldi.

BİRLİK VE BERABERLİK İYİDİR