Diplomasi, devletler arasındaki ilişkilerin barışçıl yollarla yürütülmesidir. Diğer bir deyişle, Uluslararası İlişkileri yürütme sanatıdır.

Süreci iyi yönetmek önemli...

Şu anda Gazze'de masum insanlar, çocuklar ve bebekler ölüyor. İnsanlık adına utanç duyuyorum. Tek temennimiz bu savaşın derhal durdurulup,

İsrail ve Filistin'in bölgemizde barış halinde yaşaması.

Barış için Sayın Dışişleri Bakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın diplomasi çalışmalarını dikkate değer ve yerinde buluyorum. Barış için Türkiye'nin garantör devlet olma teklifide çok önemli.

YERİNDE VE AYARINDA OLAN TEPKİ İYİDİR

Yurdumuzun belirli bölgelerinde insanlar meydana toplanıp İsrail'e tepkilerini ortaya koyuyorlar. Tepki koymak, eylem yapmak insanların doğal hakkıdır.

Ama dozunu kaçırmadan ayarında olursa...

Yapılan yanlışlıklara tepki amacıyla geniş kesimlere bu durumu duyurabilmek için yapılan eylemler etkili olur. Bu eylem yürüyüş şeklinde de, miting şeklinde de olabilir.

Yürüyüş şeklinde sessizce pankartlarla veya miting şeklinde Barış isteyen sloganlarla...

Miting şeklindeki eylemlerde, hatibin konuşması çok önemli. Olayın heyecanıyla yapılan konuşma gurup psikolojisiyle hareket eden halkı galeyana getirip istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir.

Biz bölgemizde barış istiyoruz kardeşim. Masum insanlar ölmesin...

Savaş çığırtkanlığına gerek yok. Bence Türkiye'nin şu ana kadar ortaya koyduğu yaklaşım yerinde ve doğrudur.

Eskiden Osmanlı döneminde bazı kişiler meydana toplanıp savaş çığırtkanlığı yaparmış. Bunu duyan Padişah meydandaki halka haber gönderip;

"Meydandaki savaş isteyen herkesi askere alın savaşa gitsinler" deyince,

Meydanda kimse kalmazmış...

KISSADAN HİSSE

Bir çoban; yanına aldığı kurt, koyun ve saman balyasıyla köyüne gitmeye çalışıyormuş. Samanı sırtına yüklemiş, bir tarafına koyunu, bir tarafına kurdu almış, elinde de çırpı, köyüne doğru yol almaya başlamış.

Tabi ki koyunun gözü hep samanda. Fırsat bulsa hemencecik yiyecek. Koyunun niyetlendiğini gördüğü gibi çırpı ile koyunu uzaklaştırıyormuş.

Diğer taraftan, kurdun gözü de hep koyunda. Ah bir fırsatını bulsa hemen oracıkta koyunu yiyiverecek. Böyle olunca çobanın kurda da çok dikkat etmesi gerekiyormuş. Diğer tarafındaki koyuna doğru hamle yaptığı gibi çırpıyla onu da haşlıyormuş.

Yürümüşler, yürümüşler, yürümüşler...

Sonunda bir dere kıyısına gelmişler. Aaa, o da ne? Dereden geçmek için kullanacakları köprü yıkılmış. Çobanın karşıya geçmek için tek bulabildiği ufacık bir tekne. O da hepsini taşımaz. En fazla 100 kilo taşır, daha fazlası yüklenirse batacak.

Çoban oturmuş düşünmüş. Kendisi 70 kilo, kurt 30, koyun 30, saman balyası da 30 kilo. Toplamda nerdeyse 160 kilo. Yok hepsini birden karşıya geçiremeyecek. Bunları tek tek karşıya götürmesi gerek.

Ama şöyle bir sorun var: aynı anda koyunla samanı derenin bir tarafında bırakırsa, koyun samanı yiyecek.

Benzer şekilde; kurtla koyunu derenin bir tarafında bırakırsa, bu sefer de kurt koyunu yiyecek.

Çoban nasıl bir strateji izlemeli?

Çoban'ın hiç zarar görmeden, kurdu, koyunu ve samanı karşıya geçirebilmesi dikkatli bir çalışma yapması gerekiyor.

İşte diplomasi burada işe yarıyor...

1. Önce, kuzuyu alır tekneyle yolun karşısına götürür. Böylece, geride kurtla samanı bırakır. Kurt nasılsa samanla ilgilenmeyecektir.

2. İkinci adımda, koyunu bıraktıktan sonra tekneyle geri döner.

3. Üçüncü adımda, kurdu alıp koyunun bulunduğu tarafa geçirir. Geride sadece saman balyası kalır.

4. Dördüncü adımda, tabi ki kurtla koyunu aynı tarafta bırakamaz. Bu sefer koyunu tekrar tekneye yükler ve geri getirir. Böylece, diğer tarafta kurt yalnız kalmış oldu.

5. Beşinci adımda, samanı alıp kurdun yanına götürür. Böylece, kurt samanı yine yiyemez. Koyun da diğer tarafta yalnız kaldı.

6. Altıncı adımda, son bir kez daha geri döner.

7. Son adımda, yanına koyunu da alarak karşıya geçer.

Böylece, samanı tekrar sırtına yükler. Artık; elinde çırpı, koyunu bir tarafına, kurdu bir tarafına alarak yoluna devam edebilir.

SONUÇ:

Diplomasi çok önemli...

İdarecilik, liderlik bir nevi idare edebilme sanatıdır.

Kolay değildir bu işler !!!

Koskoca devlet yönetiliyor

YEREL SEÇİMLER SÜRECİNİ YÖNETEBİLME

Bu durum yerel seçimlerde de önemlidir.

Süreci eğer iyi yönetemezsen başarılı olamazsın.

Farklı görüşteki insanları bir arada bulundurmak, bu durumu iyi yönetilmek ayrı bir sanattır. İyi yönetemezsen, liderlik yapamazsan her kafadan ayrı bir ses çıkar.

Bocalarsın ve ne yapacağını bilemezsin?

Sahada adamı darmadağın ederler...

Daha sonra kurt kuzuyu, kuzu da otu yer...

Sende sandıkta bakakalırsın !!!

İşte bütün mesele,

Kurda kuzuyu, kuzuya da otu yedirmeden bu süreci yönetebilmekte.

SÜRECİ İYİ YÖNETEBİLMEK ÖNEMLİ