Eskiden beri  Anadolu’da ihmal edilen vilayetlerin başında gelen Burdur’un  makus talihini yenmesi için yine her zaman az sayıda  bulunan memleketsever evlatları büyük gayretler sarfetmişlerdir.Daha 1880li yıllardan itibaren Ege’ye; Aydın- İzmir taraflarına  giden trenin bir hatla güneye Antalya’ya  inmesi düşünülmüş ve bu konuda çeşitli çalışmalar yürütülmüştür.İşte bu yıllardan itibaren Burdur münevverleri bu hat inşasının gerçekleşmesi için  büyük gayretler göstermişlerdir.

Uzun zaman yol güzergahi için heyetler gelmiş gitmiş keşifler yapılmış planlar çizilmiş hatta yolun Burdur –Tefenni- Korkuteli üzerinden geçmesi kararlaştırılmış ama bir türlü bü ruya gerçekleşmemiştir. Bir asrı geçen zamandan sonra hızlı tren rüyası da aynı hayalin günümüzdeki yansıması olarak  güncelliğini korumaktadır.

Burdur’a Trenin İlk Gelişi

Burdurlular  bırakın Antalya hattını  Afyon -Denizli hattından sonra  kendi şehirlerine  bile uğramadan  Ispartaya geçip giden trenleri çaresizce seyretmişlerdir.Üstelik o sıralarda Osmanlı devri  hükümetlerinde  bakan olup  etkin bir görevde bulunan kendi evladı halkın Şeref Bey dediği Mustafa Şeref Özkan’a  rağmen .

Atatürk devrinin  de Maliye Bakanlarından olan Şeref Bey ,Cumhuriyet devrinde memleketine banliyö olarak kullandığı Baladız dan (Gümüşgün) Burdur’a kadar  kısa mesafe hattın  açılması için büyük bir mücadele vermiş ve bunu gerçekleştirmiştir.Aynı kişi Ispartadan Eğridir’e kadar  ,demiryolunun ulaşmasın da da epey emek harcamıştır.

26 Mayıs 1936 da Burdur’a ilk tren gelmiştir.Büyük bir olay  olan bu  gelişme o devirde Burdurluları sevince boğmuştur.Kalkınmanın  alt yapıdan başladığını bilen Burdurluların  bu sevinci  çok yerinde dir.Onlar artık Burdur’un makus talihini yendiğini düşünerek bu heyacanı yaşamışlardır.

Ancak    kalkınmanın motor gülerinden  olan ulaşım kolaylığının , 75 yıl geçmesine rağmen hala  ilerleme de  pek bir yararının olmadığını  bu gün o günü yaşayanlar acı  bir şekilde hissetmektedirler.

İşte Burdurluların bu tarihi olayını o sıralarda Ortaokul ikinci sınıf öğrencisi olan  Fahri Kayış, Türkçe öğretmeninin  verdiği bir ödev de anlatmaktadır.Yazısı oldukça güzeldir.

Burdur’a Trenin İlk Gelişi

Güzel olması da  son derece doğaldır.Çünkü Fahri ;  Türk hat tarihinde iz bırakmış büyük hattat Kayışzade Hafız Osman  Nuri Burduri’nin torunlarındandır.Daha sonra Demirkaya soyadını almıştır.Burdur’un o devir tanınmış kişilerinden Kayışzade Nuri Bey’in oğludur.

Babasının  zamanın Halk  Fırkası şehir yöneticilerinden olması sebebiyle çocuk yaşta olmakla beraber  bir çok olaya  bizzat şahit olmuştur.

Burdur’u sürekli Yeşil Burdur olarak vasıflaması boşuna değildir.Osmanlı çağlarından beri Burdur  bağ ve bahçeleriyle yeşillikler içinde olan bir yerdi.Fahri Demirkaya’nın  ödev defteri halen arşivimizde bulunmaktadır.

Türkiye’nin unutulmaya yüz tutmuş tarihlerinden biri olan Burdur Tren Garı’nı hatırlayarak bu güzel şehrimiz ve bu tarihi yapıyı bize hatırlatarak bilgilendiren Değerli Hocamız Hayati Kuzucu’ya çok teşekkürler.

Kaynak: burdurtarihi