Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, "Nesli tehlike altında olan türlerin tekrar eski yerlerine kazandırılması" projesi kapsamında Bursa Uludağ Üniversitesi yerleşkesinde bulunan "Kızıl Geyik Üretme İstasyonu"ndan 4 kızıl geyiği Burdur'a nakletti.

İlk aşamada 4 kızıl geyiği taşımayı amaçlayan ekipler, Yaban Hayatı Teknikeri Aziz Güler tarafından bir aylık kapana alıştırma çalışmaları gerçekleştirdi. Kapana girmeleri için 48 saat boyunca nöbet tuttular.

burdur kızıl geyik

Nakil süreci aynı anda 4 geyiğin kapana girmesiyle başladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü Veteriner Hekimleri Nihal Bilgici Yıldız ve Azizcan Sezer, kızıl geyikleri Bursa'dan Burdur'a taşımak için hızlı bir şekilde çalışmaya başladı.

İlk olarak geyikler, kapan içindeki huniye alınarak boynuz kesimi için anestezi altına alındı. Geyiklerin kendilerine zarar vermesini önlemek amacıyla boynuzları güvenli bir şekilde kesildi ve taşıma kafeslerine alınmadan önce muayene edildi.

burdur kızıl geyik

Yolculuk sırasında geyiklerin sağlık sorunları yaşamaması için multi-vitamin ve iç-dış parazit gibi ilaçlar verildi, genel sağlık kontrolleri yapıldı. Yaklaşık 10 saat süren yolculuk boyunca geyiklerin yüksek sıcaklık stresine girmemeleri için mola verilerek kontrol edildi ve su ihtiyaçları karşılandı.

Gece yarısı saat 3 civarında Burdur'a ulaşan geyikler, DKMP 2. ve 6. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından Burdur Yeşilova ilçesi Salda köyü Eşeler Dağı mevkiinde sağlıklı bir şekilde doğaya bırakıldı.