Bakan Şimşek, ekonomi gündemine dair görüşlerini paylaştı. Bakan Şimşek, "Aylık bazda enflasyonda momentum kaybı başlayacak." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber'e verdiği röportajda pozitif reel faiz oranlarına ulaşıldığını ifade etti. Bakan Şimşek "Artık TL'nin eskiden olduğu gibi değer kaybı için sebep kalmıyor." dedi.

Kur korumalı mevduatlar hakkında...

Mehmet Şimşek, kur korumalı mevduatlardan para çekme işleminin başladığını ve Merkez Bankası'nın uyguladığı bazı makroihtiyati tedbirleri hatırlattı.

Şimşek, "Önümüzdeki dönemde yurtdışından gelen fon akışının artmasını bekliyoruz. Henüz programımızın başlangıç aşamasındayız." şeklinde konuştu.

"Para politikasında normalleşme"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın talebinin düşmesi beklentisiyle ilgili olarak, negatif reel faiz oranlarının altın ithalatını olağanüstü seviyelere taşıdığına dikkat çekti. Para politikasındaki normalleşme süreciyle birlikte altın talebinin azalmasını beklediklerini belirten Şimşek, "Para politikasında normalleşme ile talebin düşeceğini öngörüyoruz. Altın ithalatındaki azalma da cari açığı en az yüzde 1 aşağı çekecek. Cari açığı yüzde 3'ün altına çektiğimiz zaman doğrudan fon akışı yarısını finanse edecek, kalan fon akışı rezerv birikimine gidecek." ifadelerinş kullandı.

Enflasyon tek haneye inecekse...

Şimşek, bu yılın reel büyümesinin oldukça iyi olduğunu ve toplumun tüm kesimlerine büyük ücret artışları sağladıklarını söyledi. Şimşek, "Enflasyonu kalıcı tek haneye indireceksek gelirler politikasının da bu hedeflerle uyumlu olması lazım." dedi.

Ayrıca, rezerv birikiminin piyasa koşullarına uygun bir şekilde devam edeceğini ve bölgedeki çatışmaların geçici ve sınırlı olmasını umut ettiğini dile getirdi.

Editör: Evrim Tuna Şahin