İçişleri Bakanlığı ehliyetle ilgili almış olduğu yeni karar sürücülere daha fazla ulaşım seçeneği sunarak ulaşımın çeşitliliğini artırmayı amaçlıyor.

Yeni yönetmeliğe göre, B sınıfı ehliyet sahipleri, sürücü kurslarından "motosikletler için uygulama direksiyon eğitimi" alarak 125 cc'lik motosiklet kullanabilecekler. Bu eğitim, sürücü belgesinin otomatik olarak akredite edilmesini sağlayacak.

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, yeni yönetmeliğin en geç 2023 yılının sonuna kadar yürürlüğe gireceğini belirtti.

Bu karar, trafikteki araç çeşitliliğini artırarak trafik yoğunluğunu azaltma hedefini de taşıyor. Bu sayede şehirlerdeki trafik akışının daha verimli hale gelmesi ve ulaşımın daha sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi amaçlanıyor.

B Sınıfı Ehliyet Sahiplerine 125 cc'lik Motosiklet Kullanma Hakkı Verildi (1)

Bu uygulama sayesinde B sınıfı ehliyete sahip olan sürücülerin sürücü kurslarından “motosikletler için direksiyon eğitimi alma” şartının ortadan kaldırılmasının öngörüldüğünü vurgulayan Öztürk, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Eğitim sınav şeklinde değil. Sadece direksiyon eğitimi şeklinde olması öngörülüyor. Eğitim alan kişinin sürücü belgesi otomatik olarak akredite olacak. Eğitimi alan bu kişiler sürücü belgesini değiştirmesine gerek kalmadan 125 cc’ye kadar olan motosikletleri herhangi başka bir işleme gerek kalmadan kullanabilecek.”