Yaklaşık 7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı 1 Aralık'ta yapılacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yaptığı açıklamada, asgari ücret zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 1 Aralık'ta toplanacağını açıkladı. Yılmaz,

"Bu yıl asgari ücrete yüzde 114 zam yapıldı. Asgari ücret artışı, enflasyonun çok üzerinde oldu. Üstüne bir de asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildi. Bunun bütçeye maliyeti 500 milyar lira oldu. Asgari ücret belirlenirken müzakereler, üçlü mekanizmayla yürütülüyor. Sadece kamunun perspektifi, zammı belirlemekte yetmez. İşçi, işveren tarafları da var. Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz. İşverenler de işletmelerin devamlılığı, kayıtdışılığın önlenmesi gibi yaklaşımlarla masada olacaktır. Tarafların söyleyeceklerini görelim." dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşuyor. Komisyon, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için en az 5 kez toplanıyor. Toplantılarda, işveren ve işçi temsilcileri, asgari ücretin en az ne kadar olması gerektiğini savunuyor. Hükümet temsilcileri ise, işveren ve işçi temsilcilerinin taleplerini dengelemeye çalışıyor.

Kaynak: İHA